Mihajlović: Počela reorganizacija EPS-a, to treba da se dogodi i u Srbijagasu

|   Info
Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da je počeo da se sprovodi plan reorganizacije Elektroprivrede Srbije (EPS), odnosno da EPS Distribucija funkcioniše kao odvojeno preduzeće, uz napomenu da to treba da se dogodi i u Srbijagasu, koji mora da razdvoji delatnosti i da napravi realan plan investicija.
Foto: printscreen TV Prva

 

Izvor: FoNet, Kurir TV

Previše novca država "upumpava" u Srbijagas, a da za rezultat nema snažno i profitabilno preduzeće. Svega i svačega je bilo u Srbijagasu i tražila sam i od Državne revizorske institucije da proveri poslovanje tog preduzeća, rekla je Mihajlović za Kurir TV.

Srbijagas je državna kompanija i ne postoji nijedno preduzeće gde direktor ima primanja 33.000 evra. Ministarstvo je uradilo ono što je u našem okviru, predložili smo određene promene, one su usvojene i iza toga je stala cela Vlada. Ako budemo uočili da neko ne poštuje odluke Vlade, predložiću smene i u tom preduzeću, a sve dalje mora da bude odluka Vlade, naglasila je ona.

Kako je prenelo Ministarstvo, Mihajlović je najavila da će se u narednim decenijama smanjivati proizvodnja električne energije iz termoelektrana, što ne znači njihovo gašenje za pet ili 10 godina već da će se postepeno povećavati udeo proizvodnje iz srednjih i velikih hidroelektrana.

Donosimo, između ostalog, novi zakon o obnovljivim izvorima energije koji će dati novi pogled na to kako koristimo obnovljive izvore energije. Umesto povlašćenih cena, ići će se na aukcije i imaćemo veću preglednost i konkurenciju između proizvođača i veće iskorišćenje, najavila je Mihajlović.