Mihajlović: Više raditi na uklanjanju izvora nesloboda - siromaštva, diskriminacije i stereotipa

|   Info
Ministarka Mihajlović je povodom Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva, u pisanoj izjavi, navela da kriza izazvana pandemijom korona virusa dodatno uticala i na nejednakosti koje postoje između muškaraca i žena u pogledu ekonomske i socijalne dobrobiti.
Foto: TV Prva

 

Izvor: FoNet

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović danas je povodom Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva, izjavila da se mora više raditi na uklanjanju izvora nesloboda - siromaštva, diskriminacije i stereotipa, ako Srbija želi da bude moderno društvo.

Ona je u pisanoj izjavi navela da kriza izazvana pandemijom korona virusa dodatno uticala i na nejednakosti koje postoje između muškaraca i žena u pogledu ekonomske i socijalne dobrobiti.

"Žene su najveća marginalizovana grupa na svetu i spadaju među najranjivije kategorije, što ih svrstava u red najpodložnijih siromaštvu.  Posebno ako govorimo o ženama na selu, samohranim majkama, ženama sa invaliditetom ili Romkinjama", rekla je Zorana Mihajlović.

Prema njenim rečima,  žene su dvostruko više opterećene neplaćenim poslovima brige o domaćinstvu, deci i starima, što ne ostavlja vreme da budu konkurentnije na tržištu rada i da se ekonomski osnažuju.

"Samo uz jednake mogućnosti da se i žene uključe u politički, ekonomski, kulturni, društveni život zemlje mi možemo da napredujemo", istakla je Zorana Mihajlović.