Miletić: "Dolazak Makrona važan u ovom trenutku"

|   Info
“Veoma je važno što će francuski predsednik, Emanuel Makron, posetiti samo Srbiju, i to pokazuje da je Srbija ključna zemlja regiona što se tiče Francuse”, reči su kojima predsednik Centra za proučavanje globalizacije, Dejan Miletić, ocenjuje predstojeću dvodnevnu posetu frnacuskog lidera. Ova poseta važna je i za kosovsko pitanje, s obzirom na to da je Makron pokazao principijelan stav u odnosu na dijalog sa Albancima i u odnosu na njihovo kočenje odmrzavanja procesa dijaloga i traženja rešenja, ocenjuje Miletić.

Dolazak francuskog predsednika, Emanuela Makrona, sledeće nedelje u dvodnevnu posetu Srbiji, važan je u ovom trenutku, s obzirom na to da postoje dva procesa koja su na neki način usporena. Jedan je proces dijaloga u regionu i traženje kompromisnog rešenja, a drugi je proces evropskih integracija, komentariše predsednik Centra za proučavanje globalizacije, Dejan Miletić.

 

Makron je pokazao veliku odlučnost da se ide ka rešenjima, kao i veliko razumevanje za srpsku poziciju, kada se radi o kosovskom pitanju, a sa druge strane vidimo da je reakcija Albanaca sa prostora Kosova i Metohije, odnosno njihovog rukovodstva, veoma negativna u odnosu na Makrona, i to neće ostati nezabeleženo u Francuskoj, ocenjuje Miletić.

 

Miletić je ocenio da se možemo nadati jednoj uspešnoj poseti koja će otvoriti čitav set novih mogućnosti koje su potrebne Srbiji u ekonomskom i tehnološkom razvoju. Inače, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, najavio je da će prilikom posete Makrona Srbiji, 15. i 16. jula, biti potpisano oko 20 različitih sporazuma i da će sa francuskim liderom razgovarati o ekonomskoj, političkoj saradnji, evropskim integracijama, ali i o Kosovu.

 

 

Novinar: Danijela Perović