Miletić: "Srbija spremna za dalji dijalog, ali ne po svaku cenu"

|   Politika
Komentarišući najave da će 2019. godina biti teška za Srbiju u političkom smislu, pre svega zbog kosovskog pitanja, direktor Centra za globalizaciju, Dejan Muletić, kaže da će Srbija biti otvorena za dalji dijalog i postizanje sporazuma, ali ne po svaku cenu, klečeći i moleći za nešto. Srbija će se u 2019. godini postaviti odgovorno, suzdržano, do mere do koje neće biti egzistencijalno ugrožen srpski narod na prostoru Kosova i Metohije, ocenjuje Miletić.
Foto: Televizija Kopernikus

Prva polovina godine biće obeležena dodatnim pritiscima na Srbiju i pokušajima da se destabilizacijom oslabi njena politička pozicija. Međutim, Srbija sa mirovnom i razumnom politikom ipak ide napred nezavisno od spoljnih i unutrašnjih faktora, kaže direktor Centra za globalizaciju, Dejan Miletić, komentarišući najave da će naredna godina biti teška za Srbiju u političkom smislu.

 

Komenatrišući predstojeću posetu predsednika Ruske Federacije, Vladimira Putina, Miletić kaže da je odnos Srbije sa Rusijom sa jedne strane pozitivna stvar, a sa druge strane otežavajuća okolnost.

 

Putinova poseta možda će biti šansa da se napravi dublji upliv u ekonomsku sferu i da se ostvari bliža vojna saradnja pre svega u proizvodnji naoružanja. To bi govorilo o dubljoj i iskrenijoj podršci Rusije, jer ako niste ekonomski duboko u nekoj zemlji onda nemate ni previše interesa da branite do kraja tu zemlju, nego samo do svoje racionalne zone, pa bi Srbija trebala i u tom smislu da bude otvorena i prijateljski nastrojena, ali oprezna.