Ministarstvo prosvete: Inovacijama do EU fondova

|   Info
Srbija je prva zemlja van Evropske unije koja je samostalno ušla u proces kreiranja strategije koja će doneti ekonomiju baziranu na znanju i inovacijama, rečeno je danas na tribini posvećenoj Strategiji istraživanja i inovacija za pametne specijalizacije, održanoj u Naučno-tehnološkom parku Beograd, saopštilo je Ministarstvo prosvete.
Foto: Fonet

 

Izvor: Fonet

„Iako Srbija nije članica EU i nisu joj otvoreni neki evropski fondovi, ipak imamo društvenu potrebu i obavezu da razvijamo ono što nas može voditi napred. Naravno, ovo što sada radimo biće kasnije i obaveza u pregovorima sa EU“, rekao je državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Viktor Nedović.

Cilj skupa je, kako se navodi u saopštenju, da istraži očekivanja zainteresovanih predstavnika industrije, akademske zajednice i vladinog sektora, kao i praktična iskustva i dalje korake u procesu izrade strategije.

Prema Nedovićevoj oceni, „važno je prepoznati one oblasti u kojima je Srbija konkurentna i može da ostvari prednost“.

Direktor Zajedničkog istraživačkog centra Evropske komisije Vladimir Šuha ocenio je da je proces u koji je Srbija ušla važan, jer „inovacije pomažu smanjenju nejednakosti, jačaju ekonomiju i doprinose povoljnijem poslovnom okruženju“.

„Početna pozicija Srbije nije loša, na istom ste nivou kao neke zemlje članice EU. Imate dobru bazu na kojoj treba da kreirate pametnu specijalizaciju, mi smo uvek tu da podelimo znanje i iskustva, ali svaka zemlja prolazi svoj specifičan put kada je ovaj proces u pitanju“, rekao je Šuha.

On je sugerisao da je „važno utvrditi dugoročne prioritete“ koji se moraju sprovoditi.

Tribinu je organizovalo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uz podršku drugih institucija Vlade Republike Srbije i Zajedničkog istraživačkog centra (Joint Research Center) Evropske komisije.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar