Minstarstvo: da se sankcionišu roditelji koji ne učestvuju u vaspitanju svoje dece

|   Društvo
Povodom primera vršnjačkog nasilja u OŠ „Petar Kočić“ u Zemunu, iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kažu da, bez obzira da li se radi o stvarnom ili odglumljenom nasilju, roditelji treba da budu sankcionisani, jer im Zakon nalaže da moraju biti uključeni u vaspitanje svoje dece. Želja za egzibicionizmom i sticanjem popularnosti putem interneta, razlog su za učestalije primere vršnjačkog nasilja, ocenjuje kriminolog Zlatko Nikolić.
Foto: Televizija Kopernikus

Snimak vršnjačkog nasilja iz OŠ „Petar Kočić“ iz Zemuna, uznemirio je stručnu, ali i širu javnost. Potreban je pojačan napor roditelja da bi deca shvatila kakve posledice može da izazove njihovo nasilno ponašanje, čak i u slučaju da se radi o odglumljenom nasilju, jer je i tada reč o nebezbednom popnašanju, kažu iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

 

Škola je odmah po saznanju o ovom događaju uradila sve što je u njenoj nadležnosti, što je važno zbog prikupljanja svih relevantnih informacija, kako kažu iz Ministarstva. Škola je stupila i u kontakt sa Policijskom upravom „Zemun“.

 

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Mladen Šarčević, rekao je da i ukoliko su učenici fingirali nasilje roditelji će morati da preuzmu odgovornost za to, a stručnjaci se slažu da je podjednako uznemirijuća situacija bez obzira da li se radi o stvarnom ili odglumljenom nasilju.

 

Želja za egzibicijom i popularnošću razlog je učestalijih primera vršnjačkog nasilja, ali je i postojanje tehnoloških mogućnosti da se ono prikazuje doprinelo tome, ocenjuje Nikolić.