„Mitrovdan“ na sceni Narodnog pozorišta u Nišu

|   Info
Na sceni Narodnog pozorišta u Nišu, u ponedeljak, 12.11.2018. godine, gostuje predstava „Mitrovdan“ po tekstu i režiji Bratislava Petkovića. Reč je o koprodukciji Opere i teatra Madlenianum u Moderne garaže iz Beograda, koja je premijerno izvedena 9. februara 2018. godine.

U središtu priče su patrijarh srpski Gavrilo Dožić, oslobođeni zatočenik nacističkog logora u Nemačkoj, i vladika Nikolaj Velimirovič, emigrant.

Jedno od najuzbudljivijih mesta u drami „Mitrovdan“ je upravo odluka Vilhelma Krauta do tog dana bude kršten i da postane pravoslavac, nadahnut od strane ljudi kakvi su bili patrijarh Gavrilo i vladika Nikolaj. Crkveni velikodostojnici ostaju nepokolebljivo odani suštini svetosavske tradicije i etike, s tim što patrijarh Dožić ne odustaje od namere da se vrati u otadžbinu i podeli istorijsku sudbinu sa svojim narodom, a vladika Nikolaj nastavlja emigrantski život do svog ovozemaljskog kraja.

Paredstava „Mitrovdan“ je nastala u saradnji Madlenianuma i Moderne garaže u okviru Muzeja autobila, čija je vlasnika Petković. Uloge tumače Nebojša Ljubišić, Lako Nikolić i Božidar Stošić. Scenografiju potpisuje Vladimir Ćirić, a kostimografiju Tijana Sićević.

Ulaznice za predstavu mogu se kupiti na blagajni pozorišta po ceni od 800 dinara u parteru i 600 na balkonu.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar