Mogerinijeva pozdravila rešenost Predsedništva BIH

|   Info
Visoka predstavnica EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Federika Mogerini sastala se danas u Briselu sa članovima Predsedništva BIH.

Izvor: Tanjug, B92

Ona se sastala sa Miloradom Dodikom, Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem i tom prilikom pozdravila njihovu rešenost da rade zajedno, saopštila je Evropska služba za spoljne poslove.

Ona je istakla da će ujedinjenost u njihovom delovanju biti za dobrobit BiH i svih građana.

U ovom pogledu, uloga Predsedništva će biti krucijalna u smanjivanju političkih tenzija i promovisanju pomirenja, navodi se u saopštenju.

Mogerini se tokom sastanka složila sa članovima Predsedništva da je značajno, bez odlaganja, formirati Savet ministara i vlasti na svim nivoima, i izrazila opredeljenost evropskoj perspektivi BiH i naglasila da do kraja godine želi da vidi trajan napredak BiH i regiona ka EU.

Kako se navodi u saopštenju, Mogerini je rekla da je neophodno pozabaviti se brojnim izazovima, između ostalog, izbornom reformom, sprovođenjem odluka Ustavnog suda i jačanjem pravosuđa, nastavkom socioekonomske reforme.

Istovremeno, BiH treba što pre da preda sve odgovore na Upitnik da bi Evropska komisija finalizovala mišljenje o zahtevu te zemlje za članstvo u EU.

Mogerini je istakla posvećenost EU perspektivi BIH i istakla da želi da vidi "nepovratan napredak" i BiH i država zapadnog Balkana ka EU do kraja godine.

Navodi se i da je današnji sastanak sa Mogerini u Briselu, istovremeno bio i prva zajednička poseta inostranstvu tročlanog Predsedništva BIH.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar