Održana "Pešačka nedelja"

|   Život
Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić danas je, povodom kampanje „Evropska nedelja mobilnosti”, koja se održava od 16. do 22. septembra, obeležio početak „Pešačke nedelje", u kojoj će građani moći da učestvuju u ekološkim radionicama i da posete štandove koji promovišu biciklizam, bezbednost u saobraćaju i urbanu mobilnost, preneo je Beoinfo.
Foto: FoNet/Božana Pavlica

 

Izvor: FoNet, Beoinfo

“Evropskom nedeljom mobilnosti”, koju pored Beograda obeležava više od 2.300 gradova u 45 zemalja sveta, skrećemo pažnju na značajnu temu, a to je kako da motivišemo ljude da promene način kretanja i da se kreću na zdrav i ekološki način, a to su pešačenje, vožnja bicikla, kao i upotreba javnog gradskog prevoza, rekao je Radojičić.

On je istakao da samo u Beogradu svake godine ima 50.000 automobila više i zato se mora favorizovati pešačenje, biciklizam i javni gradski prevoz, što je grad  definisao u desetogodišnjem Planu održive urbane mobilnosti, "koji je ove godine pohvaljen od Evropske komisije kao jedan od najboljih u Evropi".

Radojičić je podsetio da u ovom trenutku Beograd ima više od 100 kilometara biciklističkih staza, a cilj je da narednih godina taj broj bude udvostručen, a takođe su proširene pešačke zone.

Događaju su prisustvovali i predstavnica programa UN za razvoj u Srbiji Fransin Pikap, direktor Transportne zajednice u Srbiji Matej Zakonjšek i Šef za saradnju Delegacije EU Nikola Bertolini.

Foto: FoNet/Božana Pavlica