Moskva: Američka strategija dovešće do trke naoružanja u svemiru

|   Info
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da će nova strategija raketne odbrane Vašingtona dovesti do trke naoružanja u svemiru.

Izvor: Tanjug, RTS

Ministarstvo u saopštenju navodi da američki plan "izaziva sukob" i da će naneti udarac već krhkoj međunarodnoj stabilnosti, prenosi Rojters.

Apeluju da Vašington ponovo razmisli i uđe u konstruktivan dijalog sa Rusijom o nuklearnom naoružanju "pre nego što bude kasno".

Američki magazin Forin polisi piše da SAD rade na potencijalno najozbiljnijoj ekspanziji svog sistema raketne odbrane od vremena Hladnog rata, a da predsednik te zemlje Donald Tramp zagovara ambiciozni plan koji eksplicitno ukazuje na nameru Amerike da obore rakete koje bi dolazile iz Rusije i Kine.

Tramp je u četvrtak, tokom pete posete Pentagonu otkako je stupio na dužnost pre dve godine, izneo rezultate dugoočekivane strategije američke raketne odbrane koja je prvobitno trebalo da bude objavljena krajem 2017. godine i čiji je zvaničan naziv "Pregled raketne odbrane".

Američki predsednik je, podržavajući strategiju, povezao jaču poziciju raketne odbrane sa njegovim obećanjem o izgradnji zida na južnoj granici SAD navodeći da je njegova prvobitna dužnost kao predsednika "zaštita naše države".

"Svuda naokolo, strani oponenti – konkurenti i tvrdi režimi, mirno jačaju svoje raketne arsenale. Neću za našu naciju prihvatiti ništa manje od najboljih, najrazvijenijih sistema raketne odbrane", istakao je Tramp.

Raketna odbrana uključuje ofanzivu

Tokom događaja govorio je i vršilac dužnosti ministra odbrane Patrik Šenehan koji je rekao da "raketna odbrana neophodno uključuje raketnu ofanzivu".

"Našim konkurentima – vidimo šta radite i preduzimamo korake", rekao je Šenehan.

Britanski Rojters, takođe, piše o toj strategiji i navodi da se Severna Koreja u njoj izdvaja kao postojeća "izuzetna pretnja", sedam meseci nakon što je Tramp proglasio da je nuklearna pretnja eliminisana.

Navodi se da "Pregled raketne odbrane" opsežno ispituje napore usmerene u zaštitu Amerike od raketnih pretnji, a da su u strategiji pored Severne Koreje, kao zemlje koje izazivaju zabrinutost zbog naprednih kapaciteta, izdvojeni još Iran, Rusija i Kina.

Rojters napominje da Tramp nije spominjao raketne pretnje Severne Koreje tokom svog obraćanja iako su one navedene u strategiji, ali da je Šenehan o njima govorio karakterišući ih kao "značajnu brigu".

Rojters je ranije objavio da bi među načinima za jačanje američke bezbednosti moglo da se nađe i postavljanje novog sloja senzora postavljenih u svemiru koji treba da otkriju i prate neprijateljske rakete.

Navodi se da se u strategiji predlaže i proučavanje eksperimentalnih tehnologija, uključujući i perspektivu naoružanja postavljenog u svemiru koje bi moglo da obara neprijateljske rakete, što podseća na inicijativu nazvanu "Zvezdani ratovi" koju je tadašnji predsednik SAD Ronald Regan pokrenuo 80-ih godina prošlog veka.

"Svemir je, smatram, ključan za naredni korak kada je u pitanju raketna odbrana", rekao je neimenovani zvaničnik Trampove administracije uoči objavljivanja strategije.

Komentari i odgovori

×

Ime je obavezno!

Enter valid name

Važeća email adresa je obavezna!

Enter valid email address

Komentar je obavezan!

* Ova polja su obavezna.

Objavite prvi komentar.