Može li Britanija da izbaci KiM sa dnevnog reda sednica SB?

|   Info
Velika Britanija sutra preuzima predsedavanje Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija. Mediji prenose da bi tokom narednih mesec dana mogla da izbaci temu Kosova i Metohije sa sednica tog tela. Može li britanski predlog da dobije podršku većine i kako bi uticao na rešenje statusa južne pokrajine?

Izvor: RTS

Više puta ponovljen stav u Ujedinjenim nacijama, Britanija bi tokom predsedavanja Savetom bezbednosti mogla da pretoči u predlog. Tako bi prvi put izostala redovna tromesečna sednica o južnoj pokrajini. Za Vladu Srbije to je neozbiljno i neiskreno, ali očekivano.

"Očigledno je da njih ne interesuje srpski stav. To je za nas jasna poruka", istakao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

A ona uoči presedavanja stiže iz medija, ne i od zvaničnog Londona.

Mediji u Britaniji ni slova ne posvećuju ovoj temi, a upućeni spoljnopolitički analitičari, što bliski strankama, što oni nezavisni, prosto su iznenađeni da njihova zemlja sutra preuzima predsedavanje Savetom bezbednosti, jer, kažu, svi su toliko obuzeti Bregzitom da im je to jednostavno promaklo, navodi dopisnica RTS-a iz Londona Ivana Miloradović.

Dodaje da službenici u Forin ofisu najavljuju da će okviri i smernice britanskog plana predsedavanja Savetom bezbednosti biti objavljeni na stranicama Njujork tajmsa.

Iako dosledan, plan Velike Britanije, za poznavaoce prilika, nema velike šanse da uspe. Uprkos tome što za proceduralna pitanja ne važi pravo veta.

"Veta nema, ali ima dogovora, i predsedavajući je dužan da deluje u dogovoru sa ostalim članovima. Jer oni pored toga što koriste svoje pravo prvog među jednakima vode računa da ne pokvare odnose", kaže bivši diplomata Vladislav Jovanović.

"Mi verovatno računamo na podršku ruskog ambasadora i podršku Kine, gde bi se to pitanje odlagalo, odnosno da bi se raspravljalo u Savetu bezbedosti i dalje o Kosovu", ističe Slobodan Zečević sa Instituta za evropske studije.

Privremeno uklanjanje kosovskog pitanja sa dnevnog reda, ne znači i uklanjanje problema. Bar ne za Srbiju, smatraju stručnjaci.

"Nama je u interesu da bude stalno pred očima javnosti jer koliko se više menja odnos snaga u svetu toliko taj problem postaje očigledniji", poručuje Jovanović.

"Krajnji cilj bi bio, kada se sve to utvrdi da se kaže – bilo bi normalno da Kosovo uđe u UN, da se prizna kao nezavisna država, i u druge međunarodne organizacije poput Interpola i drugih", dodaje Zečević.

Promenu formata sednica Saveta brzbednosti o Kosovu i Metohiji, osim Britanije, traži i nekoliko zapadnih zemalja. Istovremeno se zalažu za smanjenje budžeta UNMIK-a.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar