Nabavka ogreva za zimu

|   Info
Iako meteorolozi prognoziraju da ćemo ove godine uživati u miholjskom letu, građani se uveliko pripremaju za predstojeću zimu. Na stovarištima u glavnom gradu tona uglja može se pronaći po 7.500 dinara, koliko košta najjeftiniji lignit, dok je cena kubika bukovog i hrastovog drveta nešto iznad 6.000 dinara.
foto: Tv Kopernikus

 

Stovarišta, koja prodaju ogrev, rade tokom cele godine, a građani, koji se greju na ugalj i drva, uveliko nabavljaju energente za predstojeću zimu. Na  Beogradskim stovaristima  nude se  nekoliko vrsta uglja Kostolac, Kolubara, Kovin i Sušeni Vreoci  koji je  najjeftiniji pa se i najviše kupuju.

“Sada je srce sezone i sada se ogrev najvise prodaje. Cene se nisu menjale godinama, najviše se prodaje sušena kolubara, banovići, ruski ugalj. Sušena kolubara košta 13.000 po toni. Mi godinama drzimo istu cenu uglja a može se kupiti na administrativni zabranu, čekove ili kartice” naglašava Marko Filipović, direktor preduzeća "Tropikal BGD

Računica pokazuje da je za grejanje kuće od 100-150  kvadrata, tokom šest meseci grejne sezone, dovoljno 5 tona mrkog uglja , što daje konačni trošak od500-550 evra za sezonu. Skuplji energenti, ipak se više isplate, jer su kvalitetniji i dugo drže toplotu. Ugalj i ogrevno drvo za sada su jedine vrste čvrstih goriva koje se mogu naći na stovarištima u gradu i bližoj okolini. Što se tiče ogrevnog drveta, uglavnom su u ponudi cer, bukva, hrast, bagrem.

“Metarska drva su oko 6.000 isečea i icepkana i spremne u paletama za prodaju. Kupuju se po 5,10 metara nekada i ceo kamion.” kaže Rajko Pešić, prodavac drva

Stovarišta u okolini Beograda, inače, osim uglja, peleta i ogrevnih drva, imaju i brikete od drveta, pa je tako cena bukovog briketa, za pakovanje od 10 kilograma oko 250 dinara, dok tona košta oko 20.000 dinara. I ako je cena visa nego prosle godine, zainteresovanih kupaca ima, kažu naši sagovornici. Neki možda poučeni iskustvom od prošle godine kada je u najhladnijim danima došlo do nestašice ogreva svoje zalihe prave već sada. Mozda nam na ruku bude islo I to sto meteorlozi najavljuju da nas očekuje blaža zima.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar