"Nad Srbima u CG režim sprovodi identitetski genocid"

|   Info
Ministar Nenad Popović podržao je izjavu patrijarha SPC Irineja, koji je ocenio da je položaj srpskog naroda u Crnoj Gori isti kao u vreme fašističke NDH.

Izvor: Tanjug

On je naveo da nad Srbima u toj zemlji vlast "uporno i sistematski sprovodi identitetski genocid".

"Ćirilica se ukida u Crnoj Gori, a srpski pisci brišu iz učeničkih čitanki. Oni koji se izjašnjavaju kao Srbi su diskriminisani po svim osnovama i ne mogu da dobiju zaposlenje u državnoj službi. Srpska crkva je progonjena, njeni sveštenici se proteruju, crkvena zemlja se uzurpira. Sve češće je ugrožena fizička bezbednost građana Crne Gore koji se izjašnjavaju kao pripadnici srpskog naroda", navodi Popović u pisanoj izjavi.

Navodi i da je cilj vlasti u Crnoj Gori zatiranje srpskog imena i Srpske pravoslavne crkve.

Popović smatra da Srbija mora snažno da podrži srpski narod u Crnoj Gori i da "problem ugnjetavanja našeg naroda iznese pred međunarodne institucije i svetsku javnost".

"Nije moguće održavati dobre odnose sa sadašnjim crnogorskim režimom dok ne počnu da se poštuju prava srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori", kaže Popović.

Dodao je i da Vlada Srbije treba da izdvoji odatna sredstva za zaštititu srpskog pisma, tradicije, kulturnih i obrazovnih ustanova u Crnoj Gori kako bi se sprečio identitetski genocid nad srpskim narodom na toj teritoriji.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar