Nagrada "Pomoravski orfej" uručena Nenadu Neciću

|   Info
Ovom piscu, ujedno i višem javnom tužiocu u Jagodini, priznanje, koje se sastoji od unikatne povelje i novčanog iznosa, uručeno je za roman „Zmijski zagrljaj“
Nenad Necić: Foto TV Kopernikus

 

Nenadu Neciću, višem javnom tužiocu u Jagodini i piscu, uručena je nagrada „Pomoravski orfej“ 38. Književnog festivala „Srpsko pero“ za najbolju knjigu pomoravskog pisca objavljenu u prethodnoj godini. 

Nagrada, koja se sastoji od plakete i novčanog iznosa, Neciću je uručena za njegov treći roman „Zmijski zagrljaj“.

-Mnogo mi je ova nagrada značajna i draga. Ja sam 22 godine prisutan u Jagodini i sebe smatram koliko Svilajnčaninom, gde sam rođen, toliko sebe smatram i Jagodincem. Roman „Zmijski zagrljaj“ je pre svega jedan omaž nekom vremenu kada se u zajedničkoj državi, tadašnjoj SFRJ, bezbrižno živelo i on je pre svega jedan opis tog vremena u kom sam ja rastao i proveo svoju mladost. Roman prati i radnju koja zalazi u vreme kada je u našoj zemlji Srbiji bilo NATO bombardovanje. Ovaj roman je i kritika toga –rekao je Necić između ostalog.

Žiri 38. festivala činili su predsednik Ivan Lalović, Milan Jakovljević i Ljubiša Bata Vujić, a ovo prestižno priznanje, koje se dodeljuje od 2000. godine, do sada su dobili istaknuti književni stvaraoci iz Jagodine i okoline poput Slobodana Žikića, Baja Džakovića, Živorada Đorđevića i brojnih drugih.

-Dodelom ove nagrade počeli smo 38. festival. Na jesen ćemo dodeliti i ostale dve nagrade: „Bajo Džaković“ i „Srpsko pero“, kako bismo u decembru održali 39. festival i sačekali sledeće godine jubilarni, 40. festival. Spremamo monografiju i dokumentarni film o festivalu. Festival „Srpsko pero“ je jedan od retkih koji se u Srbiji održava 40 godina bez prekida. Najveći sponzor festivala je grad Jagodina –rekao je Milan Jakovljević, predsednik Saveta festivala „Srpsko pero“ u Jagodini.

Nenad Necić, inače po vokaciji viši javni tužilac u Jagodini, pisanjem se bavi od 2009. godine. Za prethodna dva romana „Najezda pacova“ i „Park Kajmana“ 2020. godine dobio je nagradu „Radoje Domanović“ koju dodeljuje Udruženje književnika Srbije.

D.M.
 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar