Najveće povećanje plata seoskim učiteljima, psihijatrima, glavnim sestrama...

|   Info
Štampani mediji se u današnjim izdanjima bave platnim razredima, povećanjem primanja u zdravstvu, prosveti i upravi, pa tako Novosti prenose izjavu ministra Mladena Šarčevića da će najveće plate imati seoski učitelji, kako kaže, oni koji rade u najtežim uslovima.

Izvor: RTV


Blic objavljuje kompletnu tabelu s novim platama u zdravstvu, gde će najveće povećanje koeficijenata imati doktori na psihijatriji, glavne sestre u domovima zdravlja i vozači u Hitnoj pomoći.

zdravstvo lecenje bolnica lekar doktor jpg
RTV

Politika prenosi predlog Fiskalnog saveta koji predviđa da predsednik, premijer i ministri imaju tri puta veće plate, a da raspon između najmanje i najveće plate u javnom sektoru bude 1 prema 12.

Inače, Uredba o koeficijentima, koja bi trebalo precizno da definiše koliko će iznositi plate zaposlenih u državnoj upravi, biće usvojena krajem septembra, a taj je rok postavljen, navodi Politika, u programu koji je naša vlada potpisala s Međunarodnim monetarnim fondom.

Šarčević je potvrdio za Novosti da će se raspodela zarada prema novim platnim razredima obračunavati prema osnovici koja treba da bude uvećana pre kraja godine, ali da još nije poznato da li će to biti deset odsto ili neki procenat manje.

To, kako je rekao, zavisi od budžeta i povećanje tek treba da bude određeno, ali je, dodao je, prosveta svakako jedan od prioriteta.

Plate bi tako u tom sektoru mogle dostići i 75.000, mada će na taj iznos moći da računaju samo oni s najvišim zvanjima i višedecenijskim radnim iskustvom.

Prema postojećim zaradama u prosveti, uvođenje platnih razreda doneće raspon plata od 49.500 do 67.000 dinara.

U zdravstvu bi plate u proseku trebalo da budu veće za deset odsto, nova uredba treba da bude gotova do kraja septembra, a novi sistem bi startovao od 1. januara naredne godine.

 

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar