Najznačajnija poseta kosovu

|   Info
Poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu 8. i 9. septembra biće najsveobuhvatnija, a po političkom značaju i temama o kojima će govoriti, najznačajnija, ocenio je danas vršilac dužnosti direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.
Foto: televizija Kopernikus

 

Izvor: FoNet

Po broju lokacija koje će obići, na severu Kosova i delovima južno od Ibra, biće to najobimnija poseta, a po broju ljudi sa kojima će razgovarati i temama biće najsadržajnija, rekao je Đurić na konferenciji za novinare.

On je ponovio da će Vučić na velikom skupu na trgu u Kosovskoj Mitrovici saopštiti neke od najznačajnijih stavova po pitanju odnosa Srbije prema Kosovu i "vizije i viđenja rešavanja ovog pitanja u prelomnim trenucima u mesecima koji su pred nama".

Prema rečima Đurića, Vučićev cilj je da se vidi sa što više Srba na Kosovu, i da u razgovoru sa njima vidi kako žive, ali i da im pruži podršku i državnog rukovodstva i cele Srbije.

Vučić će, najavio je on, boraviti u srpskim enklavama južno od Ibra u koje nijedan predsedik Srbije nije došao, kao ni "gotovo nijedan zvaničnik".

Đurić nije želeo da precizira u kojim srpskim enklavama će Vučić boraviti, ali je rekao da će "posetiti jednu sredinu u koju srpska noga, osim onih koji žive tamo u teškim uslovima, gotovo ne može da kroči".

Foto: televizija Kopernikus

On je, govoreći o nastavku pronalaženja rešenja za Kosovo, konstatovao da "iz dana u dan, iz nedelje u nedelju", stiče utisak da smo od toga sve dalje.

Ne prestaje sumanuta kampanja pretnji političara iz vladajućih struktura u Prištini, utrkivanje ko će da zauzme oštriji stav prema mogućnosti pronalaženja kompromisnog rešenja. U to uvlače i albanske političare sa juga centralne Srbije, naglasio je Đurić.

On nije propustio ni da zameri međunarodnoj zajednici na blagom stavu prema izjavama koje dolaze iz Prištine, kao ni njihovim "domaćim slugama" u Srbiji, koji "ne žele da Srbija dobije bilo šta u pregovorima".

Prema rečima Đurića, "domaće sluge ovih u međunarodnoj zajednici" to rade kampanjom "destruktivnom po srpske nacionalne interese" i žele da Srbije ne dobije ništa u pregovaračkom procesu, a isti ti "na Kosovu ne mogu da okupe 40 građana da im nešto kažu".

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar