Napredak zbog žena u politici

|   Info
Predsednica Koordinacionog tela Vlade Srbije za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je danas da je prema Indeksu rodne ravnopravnosti Srbija na 22 mestu od 29 zemalja, ali je i dalje zemlja gde su žene za isti posao u odnosu na muškarce, plaćene najmanje 16 odsto manje.
Foto: televizija Kopernikus

 

Izvor: FoNet

Srbija je ove godine ostvarila 52,4 poena, a Evropska unija (EU) ima prosek 65 poena, rekla je Mihajlović novinarima u Palati Srbija na predstavljanju rezultata novog Indeksa rodne ravnopravnosti za Srbiju.

Prema njenim rečima, postoje oblasti gde Srbija bolje stoji od proseka EU, ali i one na kojim treba da se radi.

Mihajlović je istakla da je Srbija u rodnoj ravnopravnosti u pojedinim oblastima napredovala, ali da Indeks ukazuje i na određene oblasti u kojim mora još mnogo da se radi.

A najbolji smo u domenu moći - uključivanje žena u politički život, i u parlamentu i vladi i političkim partijama i tu je Srbija povećala rezultat za 9 poena i nalati se na 16 mesto.

Ali najveće razlike su u oblasti novca, jer Srbija je i dalje zemlja gde su žene za isti posao plaćene najmanje 16 odsto manje nego muškarci, a i imaju duplo više neplaćenog radnog vremena, i tu je na 25. mestu, dodala je Mihajlović.

Kako je istakla, Srbija je na 22. mestu od 29 zemalja i jedina je nečlanica EU koje je ušla u tu statistiku.

Najmanje razlike su u oblasti zdravlja i znanja, ali važno je da vidimo prema indeksu šta možemo da poboljšamo.

Kako je rekla ubuduće fokus će biti rad i plate žena, da se promeni statistika, da žene budu plaćene isto kao muške kolege.

Prema njenim rečima, nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti je na mišljenju u Evropskoj komisiji, pošto je prošao mišljenje svih ministarstava u Srbiji.

Sačekaćemo komentare iz EU i onda kad nam Ministarstvo rada bude dalo Predlog zakona, koji uvaži te sugestije, iznećemo svoje stavove. Bilo je stvari na koje smo reagovali, jer ja mislim da zakon mora da bude modran, u korak s vremenom i nadam se da će Ministarstvo rada uslištiti te primedbe, zaključila je ona.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar