Nar - najlekovitije voće na svetu

|   Život
Možda se čišćenje nara čini kao dosadan posao, ali će se sigurno isplatiti.
Foto: pixabay.com


Izvor: Lepa&Srećna

Postoje brojni razlozi zbog kojih bi ove jeseni trebalo da navalite na nar. Ne samo što je reč o najstarijoj kultivisanoj namirnici na svetu, već se radi i o “najlekovitijem” voću koje poznajemo. Ako vas to još uvek nije uverilo, svakako nastavite da čitate!

Nar postoji gotovo 8.000 godina

Nar potiče još od 6.000 godine p.n.e, pa se veruje da je prva kultivisana namirnica. Ova drevna voćka sreće se i u delima grčke umetnosti i mitologije, a Mesopotamci su verovali kako je stablo nara zapravo sveto stablo. U Japanu se verovalo kako upravo nar tera zle duhove, a prema islamskoj legendi svaki nar sadrži zrno koje se spustilo iz raja.

Pomagao je kraljevima i kraljicama da pobeđuju u bitkama

Veruje se da je kraljica Izabela I, nakon što je 1492. osvojila Granadu, stajala sa narom u ruci i objavila: “Baš kao nar, osvojiću Andaluziju zrno po zrno.”. No ona nije bila jedina koja se koristila moćima nara, jer je kralj Henrik IV, koji je Francuskoj vratio blagostanje i mir, koristio nar kao svoj heraldski bedž.

Nar je “najlekovitije” voće na svetu

 

Postoji razlog zašto je nar bio toliko cenjen u prošlosti. Opisan kao “najlekovitije” voće na svetu, ove male ali moćne kuglice pune su antioksidansa koji ublažavaju upalne procese i zadebljanje arterija. Drugim rečima, nar pomaže vašem srcu da ostane zdravo, a pojavljuju se i dokazi kako može da pomogne i u borbi protiv raka. Iako su studije još uvek male te je potrebno još istraživanja, zasad se čini kako nar smanjuje protok krvi prema tumorima, što sprečava da ćelije raka dobijaju nutrijente. Takođe se istražuje i mogućnost da nar sprečava rast prostate i raka pluća, dojke i debelog creva.

 

Nar sadrži tajnu mladolikog izgleda vaše kože

 

Nar sadrži elaginsku kiselinu, odnosno antioksidans koji stimuliše proizvodnju kolagena. Ukratko, više kolagena znači manje bora na vašoj koži.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar