NBS: Povećane devizne rezerve

|   Info
Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) su na kraju januara, iznosile 11.346,4 miliona evra, što je za 84,6 miliona evra više u odnosu na decembar 2018. godine, dok su u odnosu na kraj januara 2018. više za čak 1.698,8 miliona evra, saopštila je NBS.

 

Izvor: FoNet

Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase od 181 odsto i više od pet meseci uvoza robe i usluga, što je skoro dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama, ocenjeno je u saopštenju.

Neto devizne rezerve - umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima - na kraju januara bile su 8.978 miliona evra, što je za 124 miliona evra više u odnosu na prethodni mesec.

Povećanje bruto deviznih rezervi u januaru u najvećoj meri je rezultat aktivnosti NBS na domaćem deviznom tržištu, a ostale transakcije koje su tokom januara uticale na stanje deviznih rezervi imale su gotovo neutralan efekat.

Na povećanje deviznih rezervi u januaru uticao je i pozitivan efekat tržišnih faktora u neto iznosu od 9,1 milion evra.

Narodna banka u saopštenju ocenjuje da je na mesečnom nivou dinar u januaru nominalno oslabio za 0,2 odsto u odnosu na evro.

U uslovima deprecijacijskih pritisaka na deviznom tržištu u januaru, NBS je intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu prodajom 130 miliona evra, u cilju ublažavanja prekomernih kratkoročnih oscilacija kursa dinara prema evru, navedeno je u saopštenju NBS.