Nedelja klimatske diplomatije

|   Info
Misija Evropske unije u Srbiji, najavila je da će EU u saradnji sa partnerima obeležiti u Srbiji Nedelju klimatske diplomatije, od 24. do 29. septembra.
Foto: FoNet

 

Izvor: FoNet

Nedelja klimatske diplomatije obeležiće se nizom aktivnosti čiji je cilj da se podstaknu dijalog i saradnja u oblasti klimatskih promena, pokažu primeri uspešne prakse i podstaknu buduće akcije.

Događaji koji će biti organizovani tokom nedelje uključiće konferencije, debate u kojima će učestvovati građani, izložbe, projekcije filmova i aktivnosti na otvorenom koji će uključiti čitav niz učesnika, organizacija i zajednica.

Centralna tema ove godine je Talanoa dijalog - proces čiji je cilj da se sagledaju rezultati kolektivnih i pojedinačnih napora u ostvarenju ciljeva postavljenih Pariskom sporazumom o klimatskim promena.

U saopštenju se navodi da Nedelju klimatske diplomatije u Srbiji organizuju Delegacija EU i partneri.

Partneri su Ministarstvo za zaštitu životne sredine, ambasade Nemačke, Francuske i Švedske, Austrijska razvojna agencija, Program UN za razvoj, Nemačko udruženje za međunarodnu saradnju (GIZ), Fondacija "Fridrih Nojman".

Povodom početka Nedelje klimatske diplomatije, šef Delegacije EU u Srbiji, ambasador Sem Fabrici, izjavio je:

"Klimatske promene su realne, one se dešavaju i nisu pozitivne. Ekstremni vremenski uslovi, rast temperature, raseljavanje čitavih naroda, ozbiljna zagađenja vode i vazduha, sve to našu planetu i čovečanstvo izlaže riziku.

Borba protiv klimatskih promena je preko potrebna: vreme je da ublažimo klimatske promene i da prilagodimo način na koji koristimo resurse, kao i obrasce našeg ponašanja i potrošnje, kao i da radimo na uspešnom prelasku na čistu privredu sa niskom emisijom ugljenika i stvaranju otpornih
društava.

Prednosti takvog prelaska su višestruke i konkretne: jačanje ekonomije, unapređenje javnog zdravlja i životne sredine, sprečavanje katastrofa, navodi Misija EU u Srbiju u saopštenju.

Foto: FoNet

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar