Neformalni sastanak EU u Beču, tema i Zapadni Balkan

|   Info
Ministri spoljnih poslova EU danas i sutra na neformalnom sastanku u Beču između ostalog i situaciju na Zapadnom Balkanu, s fokusom na proširenje EU.


Izvor: Beta

Na takozvanom gimnih sastanku učestvovaće i predstavnici zemalja kandidata - Albanije, Crne Gore, Makedonije, Srbije i Turske, dok će u ime Srbije učestvovati ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Sastanak u Beču organizuje visoka predstavnica za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Federika Mogerini i austrijsko predsedavanje EU.

Sastanku će prisustvovati i evropski komesar za proširenje Johanes Han i predsednik Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister.

"Rasprave o Jugoistočnoj Evropi biće u skladu s razvojem u predstojećim mesecima, s fokusom na proširenje", navelo je austrijsko predsedavanje EU.

Ministri spoljnih poslova EU sastanak će početi raspravom o Bliskom istoku, a razmatraće i transatlantske odnose, očuvanje nuklearnog sporazuma s Iranom i saradnju u pogledu denuklearizacije Severne Koreje.

"Jačanje efikasnog multilateralizma i globalnog poretka zasnovanog na pravilima jedan je od ključnih prioriteta globalne strategije EU", navedeno je u najavi sastanka.

Na marginama sastanka ministara spoljnih poslova EU i država kandidata, ministar Dačić učestvovaće na neformalnom radnom ručku na poziv ministarke spoljnih poslova Austrije Karin Knajsl. Tema neformalnog radnog ručka biće "Kritična infrastruktura i digitalizacija".

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar