Neke od najopasnijih bakterija mogu da žive - u tušu?

|   Život
Potencijalno štetni organizmi poznati kao mikobakterije, koji mogu da ugroze zdravlje ljudi, mogu da žive u tušu. Neke od tih bakterija mogu da prouzrokuju probleme sa plućima.
Foto: Pixabay

 

Izvor: Health line, Klix, B92

"Dovoljno je disati ispod tuša, pa bi bakterije udisanjem mogle da uđu u pluća", objašnjava doktor Barbara Keber, sa odeljenja porodične medicine u bolnici Glen Kouv u Njuvelu.

Pritisak i toplota vode u tušu čine ga idealnim za eksploziju bakterija.

Bakterija je otkrivena u istraživanju koje je sprovedeno u 656 domaćinstava u Evropi i Americi. Ustanovljeno je da taj sićušni organizam češće obitava u glavama tuševa koji vodu crpe iz komunalnih slavina i na područjima gde je čest oblik bakterijskih upala pluća, što ukazuje na mogućnost da upravo ovaj oblik bakterije prenosi zarazu.

Simptomi infekcije pluća zaraženih ovom bakterijom uključuju hronični ili ponavljajući kašalj, gubitak težine, temperaturu i gubitak energije.

Ono što je iznenadilo jeste da su metalni tuševi sadržavali više mikobakterija od plastičnih.

Doktorka Keber, međutim, kaže da ne bi trebalo previše da se uzbuđujemo zbog toga, jer šanse za dobijanje upalu pluća zbog ove bakterije i nisu tako velike.

Činjenica je da se većina ljudi verovatno neće razboleti od mikobakterija u tuševima, ali postoji osetljiviji deo populacije koji bi morao da bude oprezniji.

"Osobe koje imaju slabiji imunološki sistem imaju veći rizik od infekcije", navodi specijalista za plućne bolesti Len Horovic.

Srećom, infekcije pruzrokovane mikobakterijama su izlečive.

Možete da preduzmete preventivne mere, redovno čistite svoj tuš i zamenite ga po potrebi. Jednostavno i jeftino ga možete očistiti tako što ćete ga potopiti u rastvoru alkoholnog sirćeta i vode. Alkoholno sirće inače deluje antibakterijski.

Međutim, postoje još neke stvari u kući na koje treba obratiti pažnju.

"Sunđeri i krpe su takođe problematični. Aparati za kafu su isto tako pogodno mesto za razvoj bakterija i povremeno ih treba očistiti mešavinom sirćeta i vode", rekla je Keber i dodala da je potrebno redovno čistiti i daljinske upravljače i sve površine u kupatilu.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar