Nezavisnost je jedna od mogućnosti

|   Info
Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da je inicijativa Stranke demokratske akcije za preispitivanje naziva Republike Srpske osuđena na propast, istakavši da će odgovor biti održavanje sednice Narodne skupštine, na kojoj će biti dat nedvosmislen odgovor, što ne mora da znači samo proglašenje nezavisnosti.
Foto: televizija Kopernikus

 

Izvor: FoNet

Prema njegovim rečima, nezavisnost je samo jedna od mogućnosti.

Mi ćemo, pre svega, predložiti da se vratimo na dejtonske izvorne principe Ustava i organizujemo BiH da bude ustavna, a ne vanustavna zajednica. Vratimo se u okvire Ustava, rekao je Dodik za RTRS i poručio da Republici Srpskoj treba vratiti izvorna ustavna prava.

Dodik je istakao da nikome ne preti i podsetio da su svi relevantni pravnici, čak i iz bošnjačkog naroda, rekli da je "ovo glupost SDA".

Ako ta glupost ipak prođe u Ustavnom sudu BiH, ne želimo da čekamo ishod, jer je poznat, zato što u tom sudu imamo troje stranih sudija i dva Bošnjaka koji su ranije bili potpredsjednici SDA, kaže Dodik.

Rekao je da je inicijativa SDA antidejtonska i da, na osnovu ranijih iskustava, ne veruje u dobre namere stranaca kada je reč o njenoj osudi.

To je nesprovodiva i nedopustiva inicijativa, a više je uperena protiv postojanja Bosne i Hercegovine, nego Republike Srpske, rekao je Dodik.

On je predložio Bakiru Izetbegoviću da mu uvede sankcije, dodavši da bošnjački poslanici u Narodnoj skupštini nemaju dovoljno glasova i potpisa da upute apelaciju Ustavnom sudu u vezi sa imenom Republike Srpske.

Dodik je istakao da nema ništa od jedinstvene i unitarne BiH, jer je ona državna zajednica dva entiteta i tri naroda.

Srbi ne smeju dozvoliti da prođu kao Hrvati u Federaciji BiH, odnosno da budu majorizovani i izbačeni iz svih elemenata odlučivanja. Deklaracija Hrvatskog narodnog sabora je mogla da bude žešća kada je reč o obespravljenosti Hrvata, rekao je Dodik.

Povodom današnje posete članova Predsedništva BiH Briselu, Dodik je rekao da je jedino usaglašen odgovor na pitanja EU.

Uvek je zadovoljstvo razgovarati sa ljudima iz EU, ali sada nećemo biti tema samo mi, jer i EU ima problema. Biće interesantno saznati procene koje se odnose na majske izbore u EU, kao i one o Bregzitu i sve veće polarizacije unutar Unije, rekao je Dodik.