Nikodijević: Beograd danas obeležava dva važna događaja iz svoje bogate istorije

|   Život
Član Privremenog organa Grada Beograda Nikola Nikodijević, u okviru manifestacije „Dani Beograda”, položio je danas cveće na spomen-obeležje na Kalemgdanu, koje je posvećeno predaji ključeva grada Beograda od strane turskih vlasti knezu Mihailu Obrenoviću, prenosi Beoinfo.
Foto: FoNet/Zoran Mrđa

 

Izvor: FoNet, Beoinfo

Nikodijević je tom prilikom poručio da Beograd danas obeležava dva važna događaja iz svoje bogate istorije.

"Prvi datum je prvo pominjanje slovenskog imena našeg glavnog grada u istorijskim spisima 878. godine, u pismu pape Jovana VIII  bugarskom knezu Borislavu. Drugi datum koji danas obeležavamo je 19. april 1867. godine, kada je Beograd ponovo došao pod srpsku upravu i kada su svečano ovde na Kalemegdanu ključevi našeg grada predati knezu Mihailu", rekao je Nikodijević.

On je istakao da je Beograd zaista grad burne istorije i da postoje mnogi datumi koji su za nas važni. "Dani Beograda su prilika da se građani Beograda i njegovi gosti upoznaju sa bogatom istorijom našeg grada.

Na mestu na kome je položeno cveće, Ali Riza-paša, poslednji turski upravnik tvrđave, predao je 1867. godine ključeve Beograda knezu Mihailu Obrenoviću i srpskoj vojsci. Po predaji ključeva, na istom mestu pročitan je i ferman sultana Abdula Aziza, kojim su beogradska, kladovska, smederevska i šabačka tvrđava predate knezu Mihailu.

U skladu sa dugogodišnjom tradicijom, prethodno je Knez Mihailovom ulicom do Kalemegdana prošla svečana povorka. U njoj su, pored mnogobrojnih građana Beograda, učestvovali Muzički orkestar Ministarstva unutrašnjih poslova, pitomci Vojne akademije, Konjička brigada Policijske uprave Beograda i predstavnici Grada Beograda, dok je sa Kalemegdanske tvrđave izvedena počasna paljba Vojske Srbije.

Pre čina polaganja cveća, glumci Omladinskog pozorišta „Dadov” odigrali su scenu predaje ključeva i podsetili na istorijske događaje koji su doveli do toga da Beograd postane slobodan grad.

Manifestacija "Dani Beograda" održava se svake godine, od 2003. godine, od 16. do 19. aprila, a ove godine se održava pod motom "Beogradu sa ljubavlju".

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar