Niš će biti prvi pametan grad u Srbiji

|   Info

 

Niš je tokom nedavnog boravka državne delegacije Srbije u Pekingu izabran za realizaciju pilot projekta u implementaciji pametnih tehnologija u našoj zemlji. Tako bi Niš postao prvi pametan grad u Srbiji, pa i u regionu.

Zbog toga je delegacija Grada Niša koju su činili direktor JKP "Mediana" Niš Dragoslav Pavlović, direktor JKP „Parking servis“-  Dejan Dimitrijević i pomoćnik Gradonačelnika Miloš Milošević prisustvovala, na poziv kompanije Huawei, tradicionalnom Forumu pametnih gradova u Šenženu u Kini.

Asocijacija pametnih gradova trenutno okuplja oko 700 metropola, među kojima su i Peking, Singapur, Barselona, Dubai i mnogi drugi. Cilj ove asocijacije je stvaranje pametnih digitalnih servisa koji će omogućiti bezbednije društvo i ambijent za građane.

U saradnji sa kompanijom Huawei, grad Niš će integracijom tehnologija unaprediti gradske uprave da izgrade sigurno, inteligentno i efikasno socijalno i ekonomsko okruženje.
Kako će sva predstavljena dostignuća na Forumu biti implementirana u Niš, članovi delegacije imali su nekoliko sastanaka sa predstavnicima menadžmenta kompanije Huawei, a imali su prilike i da obiđu Centralu Korporacije, kao i komandne centre iz kojih se rukovodi sistemom pametnih i bezbednosnih servisa Šenžena.

Na sastancima sa kineskim partnerima analizirala se mogućnost uvođenja smart tehnologija u oblasti saobraćaja, komunalnih delatnosti i bezbednosti u Nišu.

Dolazak delegacije ove kineske korporacije u Niš je vrlo izvestan, kao i krajnji dogovor oko detalja i dinamike realizacije projekta našeg grada i Ministarstva telekomunikacija. Ministar Rasim Ljajić ističe da bi Nišlije trebalo da definišu tri servisa koji su od koristi građanima. Naglašava da je sporazum potpisan, ali da je realizacija na dugom štapu.
I kada sumiramo utiske, senzori koji navode vozača na parking mesto, digitalno praćenje kontejnera koje pokazuje kad su puni, daljinsko detektovanje kvara na vodovodu, sistemi koji očitavaju potrošnju energije ipak za Niš nisu više daleka budućnost.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar