Noć u kosovskom parlamentu

|   Info
Više od 20 sati je prošlo od kako su se srpski poslanici zatvorili u prostorije Srpske liste u kosovskom parlamentu, tražeći sastanak sa komesarom EU Johanesom Hanom koji danas stiže u Prištinu.

 


Izvor: RTS


Poslanici ostaju u parlamentu sve do dolaska Hana. Očekuju da će se danas sastati sa evropskim komesarom, iako se taj sastanak ne nalazi na njegovoj agendi.

Kako je poslanik Srpske liste Igor Simić rekao sinoć za RTS, potvrđeno im je da je Han primio njihovu poruku ali ne i da će do sastanka doći.

Srpski poslanici ostali su tokom noći u parlamentu, čime se, kako kažu, mirno i demokratski bore za prava srpskog naroda.

"Očekujemo da EU ima sluha za probleme sa kojima se suočavaju Srbi na KiM", naveo je Simić.

Kako RTS saznaje, nakon posete Beogradu i razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem oko 11 časova, Han će otići u Prištinu. Susret sa kosovskim premijerom Ramušom Haradinajem zakazan je za oko 15 časova.

Danas je 13. dan od kako je Priština uvela takse od 100 odsto na robu iz Centralne Srbije.

Zalihe se troše, građani uznemireni

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović kaže da se rezerve troše i da ih ima za još pet do sedam dana. Ističe da je celokupna situacija loša i da su građani uznemireni.

"Pratimo situaciju. U stalnom smo kontaktu sa trgovcima, još su u težem položaju okolna mesta, poput Prilužja, Babinog Mosta", navodi Popović.

Dodaje da su neki artikli poskupeli, ali da se u velikoj meri poštuje dogovor sa trgovcima da se cene ne povećavaju, već da se zajednički pronađe rešenje koje će olakšati život građana.

Popović, koji je bio poslanik u prošlom sazivu kosovske skupštine, kaže da je solidaran sa svojim kolegama iz Srpske liste, te da je teško biti poslanik u kosovskom parlamentu.

"Moje iskustvo iz prošlog mandata je da smo, na preko 200 zakona, mi insistirali samo na tri amandmana, a naše kolege nisu imale razumevanja ni za to", dodao je Popović.

Poslanicima je poručio da istraju, jer, kako kaže, ovakav vid borbe je potreban srbima na Kosmetu.

"Za međunarodnu zajednicu mi do sada na neki način nismo ni postojali, uglovnom se povlađivalo Albancima. Ovo treba da traje dok međunarodna zajednica ne spozna da pored Albanaca postoje i Srbi koji žele da žive ovde i grade svoju budućnost", istakao je Popović.

  

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar