Novak uspeo što niko pre nije: Zlatni masters je Đokovićev!

|   Sport
Najbolji srpski teniser Novak Đoković trijumfovao je na turniru masters serije u Sinsinatiju, pobedivši u finalu Rodžera Federera sa 6:4, 6:4, i ušao je u anale svetskog tenisa kao prvi igrač koji je osvojio "zlatni masters" - titulu na svih devet turnira iz serije 1.000.
Foto: Fonet

 

Pet puta je Đoković igrao finala Sinsinatija i pet puta je gubio mečeve za titulu, tri puta od Federera, ali je konačno
došao dan koji mu je bio suđen. Osvojio je jedini masters koji mu je nedostajao, a koliko je to teško jasno je već iz
podatka da za više od 100 godina to nikome nije pošlo za rukom. Ljubitelji tenisa su danas dobili finale koje su
priželjkivali i mogli su da uživaju u igri, pre svega srpskog igrača koji je u svemu nadvisio velikog protivnika. Kada se izostave emocije Novakovih navijača koji su do kraja strepeli za svaki poen, od prvog gema, u kome je Federer
spasavao dve brejk lopte, bilo je jasno da Švajcarcu nisu velike šanse da stigne do osme titule u Sinsinatiju. Treba imati u vidu podatak, koji se uglavnom previđa, da je Đoković izuzetno dominantan protiv Federera kada su u pitanju finala, jer je do danas pobeđivao u 12 od 18 mečeva za titulu. Koliko god Švajcarac bio veliki igrač, ta statistika mu je stalno u glavi i svakako mu ne olakšava posao u pripremi, a još manje u igri.

Iako rezultat to ne pokazuje u dovoljnoj meri, Đoković je prvi set dobio veoma lako, jer je u svojih pet servis gemova
izgubio samo četiri poena, pa Federer nije bio ni blizu brejk šanse. U celom meču Novak je u svojim servis gemovina izgubio 14, a Federer 32 poena.

Početak drugog seta je nagovestio neizvesnije finale, mada ne može da se ne primeti da brejk koji je napravio u  drugom gemu, kada je poveo sa 2:0, Federer nije osvojo, već mu ga je Novak poklonio greškama kakve on u ovakvom  izdanju veoma retko pravi. Gubitak servisa, međutim, za Novaka nikada nije značio gubitak seta, već mu je to  uglavnom bio signal da vrati koncentaciju na maksimalni nivo, što je i večeras uradio i već u narednom gemu vratio je  brejk.

Posle toga meč je definitivno bio rešen. Svestan da je protiv Đokovića samo jednom uspeo da preokrene rezultat, Federer je nakon gubitka prednosti postao isuviše nervozan, kasnio je na udarce, selekcija udaraca mu više nije bila besprekorna i počeo je da umnožava greške. Bilo je samo pitanje trenutka kada će Novak zadati završni udarac i to se desilo u sedmom gemu, kada je Federer potpuno izgubio koncentraciju. Iako je vodio 40:0 Đoković je osvojio
tri naredna poena, da bi mu protivnik dvostrukom se rvis greškom poklonio brejk loptu, koju je realizovao savršenim
napadom.

U kojoj meri je Đoković "ušao u glavu" Federeru možda se najbolje vidi iz podatka da je od 18 poena na Novakov drugi servis osvojio samo dva, uz još dva zbog dvostrukih servis grešaka našeg tenisera.

"Ovo je zaista poseban momenat za mene, prvi put stojim ovde sa pobedničkim trofejom, pet finala sam izgubio, većinu od Roddzera. Hvala ti što si me ''pustio'' da jednom pobedim", malo se i našalio Ðoković i dodao da je uvek zadovoljstvo "deliti teren" sa tako velikim šampionom, kao što je Švajcarac", izjavio je posle velike pobede naš teniser.

Đokoviću je ovo sedamdeseta titula u karijeri, a 31. na mastersima, a protiv Federera u međusobnim duelima sada vodi sa 24:22.

 

Foto: Fonet

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar