Nove tehnologije za prava starijih

|   Info
Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je danas u Beču, gde učestvuje na međunarodnoj konferenciji o ljudskim pravima starijih, da treba koristiti prednosti savremenih kanala komunikacije za promovisanje i razumevanje prava starijih na dostojanstven život i punu ravnopravnost.
Foto: FoNet

 

Izvor: FoNet

Janković je na stručnom skupu, posvećenom novim izazovima i mogućnostima koje donosi tehnološki razvoj, navela da se u Srbiji posebno radi na promociji ljudskih prava starijih, zajedno sa nevladinim organizacijama.

Ona je naglasila da mlade ljude treba više uključiti u tu temu i da se u javnosti mora promeniti dominanti pristup o starenju kao problemu, umesto kao najvećem civilizacijskom dostignuću.

Glavne teme konferencije su sagledavanje uticaja robotike i automatizacije na ljudska prava starijih, kao i mogućnosti za unapređenje položaja starijih osoba uz digitalizaciju, prvenstveno kroz veće socijalno i ekonomsko uključivanje u zajednicu i celoživotno obrazovanje, saopštila je kancelarija poverenice.

Janković je dodala da savremena tehnologija može znatno popraviti kvalitet života starijih osoba i da je zato neophodno organizovati obuke za korišćenje računara i mobilnih uređaja, uz istovremeno razvijanje onlajn usluga i aplikacija prilagođenih starijima i njihovim potrebama.

Konferenciju je otvorila ministarka za rad, socijalna pitanja, zdravlje i zaštitu potrošača Austrije Beate Hartinger-Klajn, a prisustvuje joj oko 100 učesnika iz celog sveta.

Foto: FoNet

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar