Novi najbrži kvantum čip

|   Infotehno
Poznati američki proizvođač kompjuterskog softvera i hardvera IBM proizveo je najbrži kvantum kompjuter sa čipom većim od 1.000 kjubitsa (qubits), što je skoro tri puta brže i efikasnije od predhodne verzije kvantum kompjutera proizvedenog u toj kompaniji.
Foto: Pixabay

 

Izvor: FoNet, Nature

Novi kompjuterski čip nazvan je "Kondor" i ima tačno 1.121 kjubit superprovodnika koji su na minijaturnoj ploči čipa poređani u obliku saća, javlja danas naučni časopis Nejčr (Nature).

U IBM kažu da ce se u narednom periodu usredsrediti na proizvodnju računara koji manje greše, jer kvantum kompjuteri su, uprkos velikoj brzini, poznati i po tome što često prave greške.

U tom smislu kompanija je nedavno tržistu ponudila novi čip po imenu "Heron", kapaciteta skromnih 133 kjubita, ali tako napravljenog da pravi tri puta manje grešaka nego drugi kvantum čipovi.

Uloga kjubita je, inače, ekvivalentna ulozi digitalnog bita u standardnim kompjuterima, ali ima mnogo veće mogućnosti skladištenja informacija i čini kvantum računare neuporedivo bržim i efikasnijim.

Pre tri godine IBM najbrži kvantni čip imao je 127 kjubita, prošle godine 433, a sada više nego dvostruko.

Već godinama IBM proizvodi sve moćnije kvantne kompjutere koji svake godine dupliraju broj kjubitsa, odnosno drastično povećavaju efikasnost u izračunavanju ili pronalaženju novih rešenja u svim oblastima, a naročito na polju naučnih istraživanja.

Takvi kompjuteri su više hiljada puta brži u obavjanju zadatih funkcija nego standardni računari, navodi časopis Nejčr.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar