Novi ruski vazdušni udari u Idlibu uprkos Trampovom upozorenju

|   Info
Sirijska opservatorija za ljudska prava navodi da su ruski vojni avioni nastavili sa vazdušnim udarima na sirijsku pobunjeničku pokrajinu Idlib nakon zatišja koje je trajalo 22 dana.


Izvor: Tanjug

"Rusija podržava sirijskog predsednika Bašara el Asada, čija je vojska izvodila vazdušne i artiljerijske udare tokom tog perioda", navodi se u saopštenju Opservatorije, preneo je Rojters.

Predsednik SAD Donald Tramp poručio je prethodno sirijskom predsedniku da ne napada pokrajinu Idlib, a Rusiju i Iran upozorio da bi njihovo učešće u "ovoj potencijalnoj ljudskoj tragediji" bilo "teška humanitarna greška".

"Predsednik Sirije Bašar el Asad ne sme da izvrši bezobzirni napad na pokrajinu Idlib. Rusi i Iranci bi načinili tešku humanitarnu grešku učestvovanjem u ovoj potencijalnoj ljudskoj tragediji. Stotine hiljada ljudi bi mogli da budu ubijeni. Ne dozvolite da se ovo desi!", naveo je Tramp na Tviteru.

Iranski ministar spoljnih poslova Muhamed Džavad Zarif izjavio je juče da ekstremisti moraju da budu "počišćeni" iz Idliba, dok je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov poručio da sirijska vlada ima sva prava da "izbriše" ekstremiste u toj pokrajini na severu Sirije, preneo je Rojters.

Iranska agencija Fars objavila je da je Zarif na početku posete Damasku rekao da "celokupna sirijska teritorija mora da bude očuvana".

"I preostali teroristi u Idlibu moraju da budu počišćeni i region treba da bude vraćen pod kontrolu sirijskog naroda", naveo je iranski ministar spoljnih poslova.

Rojters podseća da su iranske snage podržale sirijskog predsednika Bašara el Asada u građanskom ratu koji traje u toj zemlji.

Ruske agencije RIA Novosti i Interfaks objavile su da je Lavrov u govoru koji je održao pred studentima u Moskvi izneo tvrdnju da "situacija u sirijskoj pobunjeničkoj pokrajini Idlib ne može da se toleriše u nedogled".

 

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar