"Novosti": Egipat blizu povlačenju priznanja Kosova

|   Info
Beograd -- Egipat sve bliže odluci da povuče priznavanje Kosova, a konačan dogovor o tome mogao bi da bude postignut tokom posete šefa diplomatije te države Beogradu.

Izvor: B92, Tanjug

 

Kako pišu "Večernje novosti", diplomatska borba Srbije da Kairo bude 11. na spisku onih koji su u poslednjih godinu dana uskratili podršku Prištini traje već mesecima, a naruku ide i to što unutar Egipta jača struja koja smatra da je došlo vreme da se preispita odluka o priznavanju nezavisne južne srpske pokrajine.

Egipat je bio uzdržan i kada se nedavno glasalo za članstvo Prištine na Generalnoj skupstini Interpola u Abu Dabiju, pišu "Novosti" i dodaju da ukoliko Kairo preinači svoju odluku u vezi sa Kosovom, to bi veoma brzo moglo da izazove novi "domino efekat polačenja priznavanja", i da broj zemalja koje su uz Prištinu padne ispod 100, odnosno da kosovski Albanci više nemaju podršku ni polovin članica UN.

Egipat je priznao Kosovo 26. juna 2013. godine, samo nekoliko dana pred državni udar egipatske vojske i svrgavanja s vlasti dotadašnjeg predsednika Muhameda Mursija.

Odluku o priznavanju pročitao je tadašnji portparol egipatskog MSP Badr Abdel Ati, koji je u isto vreme naglasio da Kairo želi da zadrži dobre odnose sa Srbijom.

List navodi i da su odnosi Beograda i Kaira u uzlaznoj putanji što je potvrđeno i na susretu predsednika Srbije i Egipta Aleksandra Vučića i Abdel Fataha el Sisija koji su se sreli prošle godine na marginama Generalne skupštine UN.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar