"Novosti": "Lidl" se otvara u oktobru

|   Info
Jedan od najpoznatijih svetskih trgovinskih lanaca uskoro će otvoriti vrata za kupce u Srbiji. Ovog meseca počinje proizvodnja robe koja je poručena za njihove radnje
Foto: Novosti


Izvor: Novosti

Više od deset prodavnica "Lidla" otvoriće svoje kapije za potrošače u oktobru, saznaju "Novosti". Iako u ovoj kompaniji ne žele da preciziraju tačan datum otvaranja, naša redakcija je došla do saznanja da će prvi kupci u toku sledećeg meseca moći da pazare robu u jednom od najpoznatijih svetskih loukostera.

Naš izvor, koji je insistirao na anonimnosti, kaže da je "Lidl" već poručio veliki kontingent robe od domaćih proizvođača, čiji će se brendovi naći na njegovim policama. Imajući u vidu da će tokom ovog meseca početi proizvodnja robe za "Lidl", sa kraćim rokom trajanja, jasno je da će do otvaranja doći baš u oktobru.

Ovim će se konačno završiti saga o dolasku ovog lanca u Srbiju, koji je u mnogim gradovima širom zemlje odavno izgradio svoje prodajne objekte, a u junu je svečano, uz prisustvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića, otvorio veliki distributivni centar u Staroj Pazovi. Kako su iz "Lidla" više puta ponavljali, oni će odjednom da počnu sa radom i to u najmanje deset, možda čak i 15 objekata.

Pročitajte još - DIREKTOR "LIDL SRBIJE": U korpi kvalitet uz najniže cene

Uz izgradnju supermarketa, "Lidl" je već primio u stalni radni odnos čak 1.000 radnika, koji su u međuvremenu prošli kroz plaćene obuke širom regiona, gde ova kompanija već radi. Nezvanično saznajemo da u samim objektima već postoji roba i da u njima radnici, kasiri uvežbavaju svoje buduće zadatke.

Najveća je nepoznanica hoće li nam "Lidl" doneti i niže i prihvatljivije cene. Iako naši ekonomisti misle da se ništa neće dramatično promeniti, proizvođači i novi "Lidlovi" partneri iz Srbije tvrde da će cene biti prilično niže nego u postojećim trgovinskim lancima.

- Prednost "Lidla" je u tome što je moj zadatak kao proizvođača samo da robu dostavim do njihovog distributivnog centra i tu se ceo moj trošak završava - kaže za "Novosti", jedan od rukovodilaca poznate srpske fabrike, koja posluje i kao deo globalne svetske kompanije.

KORIST I ZA RADNIKE U KONKURENCIJI

DA li će niža cena za "Lidl" značiti automatski i nižu cenu za potrošače, ostaje da se vidi. Prvi dobar rezultat njihovog dolaska je činjenica da je u jednom našem trgovinskom lancu došlo do povećanja plata radnicima i to prvi put posle pet godina, a nezvanično, u istom lancu očekuje se nova korekcija zarada naviše, kako bi se sprečio odliv najboljih radnika u "Lidl", gde su zarade trenutno najveće i gde se dodatno plaća svaki prekovremeni minut proveden na poslu.


U AMERICI PREPOLOVLjENE CENE

NEDAVNA istraživanja u SAD pokazala su da je nemački trgovinski lanac "Lidl" značajno "pritisnuo" američke "kolege" da smanjuju cene svoje robe i do 55 odsto, u odnosu na one delove zemlje gde "Lidl" ne posluje. Američku studiju objavio je profesor marketinga Katrijn Gelens, sa Univerziteta Severna Karolina, a ona pokazuje konkurentni efekat "Lidlovog" ulaska na tržište SAD, i reakciju firmi "Aldi", "Fud lajon", "Kroger", "Pabliks" i "Volmart". Tako su, prema istraživanju, trgovci na malo, u blizini "Lidlovih" prodavnica u SAD, postavili cene za ključne proizvode i do 55 odsto niže u odnosu na ona tržišta gde nemački trgovinski lanac ne posluje.

 

 

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar