Obeležen Dan albanske zastave

|   Info
Tradicionalnim isticanjem zastave Albanije, pored zastave Srbije, na zgradama opština, danas je u Bujanovcu i Preševu obeležen Dan albanske zastave, a Albanski nacionalni savet održao je svečanu sednicu u čast nacionalnog praznika i uputio političku izjavu institucijama u Beogradu.
Foto: FoNet

 

Izvor: FoNet

Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Ragmi Mustafa je, zajedno sa ostalim članovima Skupštine, postavio zastavu Albanije, a usledilo je i slikanje sa znakom dvoglavog orla napravljenog prekrštenim rukama.

U političkoj poruci se navodi da je "Srbija danas jedina bivša jugoslovenska republika u kojoj živi albanska nacionalna manjina, a koja zabranjuje albanske nacionalne simbole".

"Isti simboli, koji su bili dozvoljeni u jugoslovenskom monističkom sistemu pre trideset godina, sada se zabranjuju u Srbiji, koja tvrdi da ima evropske demokratske vrednosti", navodi se u poruci i dodaje da su "kao odgovor na ovu represiju, skoro svake godine organizovane različite vrste protesta u Preševskoj dolini da bi se osvojilo ovo osnovno pravo".

Ove, kako se navodi u poruci, "legitimne zahteve" neprestano ignorišu zvanični Beograd zato što su simboli identični sa simbolima druge države, u ovom slučaju sa onim u Republici Albaniji.

"Za razliku od drugih država u regionu, ovaj argument koristi samo država Srbija. Ista ona koja voli svoje nacionalne simbole širom regiona, posebno na Kosovu i Bosni", navodi se u pismu Nacionanog saveta Albanaca upućenom vlastima u Beogradu.

U ovom političkom pismu vlastima u Beogradu se navodi i da je činjenica da da nije bilo tenzija između građana različitog etničkog porekla 28. novembra, što ukazuje da su "albanski nacionalni simboli bili prepreke za državne organe, a ne građane Srbije".

Novi Nacionalni savet Albanaca najavljuje da će nastaviti političku i pravnu bitku za legalizaciju albanskih nacionalnih simbola, uz poruku "Naši simboli. Nema promena. Nema razlike".

"Nacionalni simboli se ne moraju menjati, a diskriminatorske zakone treba izmeniti", navodi se u pismu i ističe da će albanska nacionalna zastava sijati u Preševskoj dolini "uvek uvek, zauvek".

Današnjoj svečanosti su prisustvovali samo članovi Nacionalnog saveta iz redova Partije za demokratsko delovanje (PDD) i Demokratske partije Albanaca.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar