Obeležen "Dan borca" u Ševaricama

|   Info
Polaganjem venaca na Spomen obeležju posvećenom palim ratnicima Balkanskih, Prvog i Drugog svetskog rata u Ševaricama, juče je obeležen “Dan borca” u znak sećanja na dan kada je KPJ 1941. godine donela odluku o podizanju ustanka protiv okupatora. Nosioci obeležavanja važnog istorijskog datuma su Gradski odbor potomaka ratnika Srbije od 1912-1920 “Šesti puk”, Mesni odbor boraca i potomaka svih oslobodilačkih ratova Srbije sela Ševarice i GO SUBNOR-a. Vence na spomenik položili su pripadnici Vojske Srbije i pomenutih udruženja i organizacija
Foto: televizija Kopernikus

Pre 77 godina, Srbija je počela da se buni, diže, bori, a duh Cera, Kolubare, proboja Solunskog fronta podsticao je slobodarsko raspoloženje  bunt i otpor  protiv okupatora. Ovu odluku doneli su ljudi revolucionarne zrelosti, odlučnosti i puni vere u konačnu pobedu.  “Dan borca” obeležen je na spomen obeležju u Ševaricama, a veliku pobedu nad nacističkom pomami i slomom fašizma podsetio je SUBNOR jedan od nosioca obeležavanja važnog istorijskog datuma.

Zahvaljujući volji i želji žitelja Ševarica, centralna proslava, 4. jula se već drugu godinu obeležava u ovom mačvanskom selu.
- Jedan deo meštana čiji su dedovi učestvovali u ratovima rešio je da preuzme inicijativu i oda počast svim junacima – rekao  je predsednik Inicijativnog odobra Stanko Popović. On je dodao da šabačka vlast  i mesna zajednica nisu imali razumevanje, te su pojedinci zajedničkim snagama i sopstvenim  novcem  upriličili svečanost u Ševaricama, mestu koje je dalo veliki broj žrtava u oba svetska rata.  

Gradski odbor potomoka ratnika Srbije od 1912-1920 “Šesti puk”  bio je neizostavni deo centralne manifestacije u Ševaricama. Prigodnim programom obeležna  je  i  stogodišnjica  od završetka Prvog svetskog rata. Podsetili su učesnici  na slavnu savezničku  pobedu i  vojnike  koji su dali svoje živote za otadžbinu i  postali svetionik junaštva. 

 

 

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar