Obeležen dan početka antifašističke borbe u Srbiji

|   Info
U centru Niša obeležema je osamdeset prva godišnjica antifašističkog ustanka u Srbiji.
Foto: televizija Kopernikus

 

Svečanosti pod nazivom “Svet bez rata – mir i sloboda u svetu”, prisustvovali su predstavnici Vlade Srbije, grada Niša, boračkih organizacija i građani.

Pre početka programa položeni su venci na spomenik “Iskra slobode” u Parku heroja, ispred gradske kuće. Anđelko Milićević, član predsedništva SUBNOR-a na početku je naglasio da su Srbija i srpski narod dali ogroman doprinos slamanju fašizma u Drugom svetskom ratu.

General Vidosav Kovačević, predsednik SUBNOR-a Srbije podsetio je da je pre osmdeset jedne godine u Srbiji podignut ustanak protiv fašističke okupacije i da je Srbija, zajedno sa ostalim narodima Jugoslavije, na kraju rata stajala u stroju pobednika.

Državni sekretar u Ministarstvu za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Miodrag Kapor istakao je važnost podsećanja na antifašističku borbu srpskog naroda, koji je, među svim jugoslovenskim narodima, u toj borbi imao i najveće žrtve. Posebno se osvrnuo i na pokušaje revizionizma i menjanja istorije.

Zbog toga je, naglasio je Kapro, veoma važno negovati sećanja na našu antifašističku borbu i sve to prenositi na nove, mlade gneracije. U umetničkom programu učestvovali su glumci Narodnog pozorišta u Nišu, ženski akademski hor i vokalna grupa Gracija i Reprerzentativni orkestar Garde Vojske Srbije.