Obeležen Svetski dan helikoptera

|   Info
Povodom Svetskog dana helikoptera, na heliodromu u Dobanovcima upriličen je helikopterski spektakl, u okviru kojeg su posetioci mogli da uživaju u promotivnim letovima.
Foto: Pixabay

 

Izvor: Tanjug, RTS

Posetiocima manifestacije takođe je predstavljena široka primena helikoptera u spasilačkim misijama, gašenju požara iz vazduha, putničkom i medicinskom transportu, kao i u brojnim drugim misijama i oblastima.

U organizaciji "Balkan Helikopters", drugu godinu zaredom, prezentovana je trka bespilotnih letelica.

Nakon toga su pripadnici Gorske službe spasavanja, kako je objasnio Nemanja Milić iz Gorske službe, prikazali pokaznu vežbu - na koji način spasilačke misije mogu da se izvode u saradnji sa helikopterskim transportom.

Pilot Goran Krneta izveo je slobodni let helikopterom, uz akrobacije, a obraćajući se prisutnima rekao je da je zadivljen brojem posetilaca, da mu to govori o velikom interesovanju za ovaj događaj.

Posebno se zahvalio na prisustvu pripadnicima ratnog vazduhoplovstva Vojske Srbije, kao i pripadnicima helikopterske jedinice MUP-a Srbije.

Istakao je zadovoljstvo što vidi značajne ljude iz avio-industrije, što govori o tome, kaže, da helikopteri postaju vrlo značajan segment vazduhoplovne industrije u Srbiji.

Tokom manifestacije, posetici su imali priliku da isprobaju komande helikoptera na simulatoru, da se fotografišu u pilotskoj jakni, te sa ostalim pilotskim rekvizitima, kao i da vide i slikaju se u oldtajmerima.

Takođe, održane su i radionice u okviru kojih su posetioci mogli da nauče kako se pakuje padobran, popravlja helikopter i upoznaju se sa funkcionisanjem sistema svetlosnog obeležavanja heliodroma.

Direktor "Balkan Helikopters" Sara Krneta novinarima je rekla da su svi posetioci mogli da se upoznaju sa helikopterom, kao i da upoznaju komande helikoptera "robinson 44" i "robinson 46".

"U posetu nam je došao i policijski helikopter ‘bel 206'. Svi su različitih namena, a najveću imaju u komercijalnom letenju", objasnila je Krneta.

Zadovoljna je, kaže, velikom zainteresovanošću za manifestaciju, posebno što je najviše posećuju ljudi sa malom decom, mladenci, a da su za njihove usluge zainteresovani i prilikom prosidbi, proslavi rođendana, kao i "adrenalinski zavisnici".

Predstavnica Turističke organizacije Srbije Olgica Miljković smatra da događaji ovog tipa pomažu u promociji turizma u Srbiji i dodaje da su sa "Balkans helikoptersom" već dve turističke kampanje organizovali.

Prošle godine je to bila kampanja "Vidi Srbiju - savršen odmor ti je nadohvat ruke", kazala je Miljkovićeva, a ove godine je organizovana kampanja "Vidi Srbiju - koje momente ćeš pamtiti ovog leta leta".

Najavila je da će se turistička organizacija Srbije potruditi da pomogne kompaniji "Balkan helikopters" da dobije još jedno poletelište kod Ušća.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar