Obeležen Svetski dan helikoptera

|   Info
Povodom Svetskog dana helikoptera, na heliodromu u Dobanovcima upriličen je helikopterski spektakl, u okviru kojeg su posetioci mogli da uživaju u promotivnim letovima.
Foto: Pixabay

 

Izvor: Tanjug, RTS

Posetiocima manifestacije takođe je predstavljena široka primena helikoptera u spasilačkim misijama, gašenju požara iz vazduha, putničkom i medicinskom transportu, kao i u brojnim drugim misijama i oblastima.

U organizaciji "Balkan Helikopters", drugu godinu zaredom, prezentovana je trka bespilotnih letelica.

Nakon toga su pripadnici Gorske službe spasavanja, kako je objasnio Nemanja Milić iz Gorske službe, prikazali pokaznu vežbu - na koji način spasilačke misije mogu da se izvode u saradnji sa helikopterskim transportom.

Pilot Goran Krneta izveo je slobodni let helikopterom, uz akrobacije, a obraćajući se prisutnima rekao je da je zadivljen brojem posetilaca, da mu to govori o velikom interesovanju za ovaj događaj.

Posebno se zahvalio na prisustvu pripadnicima ratnog vazduhoplovstva Vojske Srbije, kao i pripadnicima helikopterske jedinice MUP-a Srbije.

Istakao je zadovoljstvo što vidi značajne ljude iz avio-industrije, što govori o tome, kaže, da helikopteri postaju vrlo značajan segment vazduhoplovne industrije u Srbiji.

Tokom manifestacije, posetici su imali priliku da isprobaju komande helikoptera na simulatoru, da se fotografišu u pilotskoj jakni, te sa ostalim pilotskim rekvizitima, kao i da vide i slikaju se u oldtajmerima.

Takođe, održane su i radionice u okviru kojih su posetioci mogli da nauče kako se pakuje padobran, popravlja helikopter i upoznaju se sa funkcionisanjem sistema svetlosnog obeležavanja heliodroma.

Direktor "Balkan Helikopters" Sara Krneta novinarima je rekla da su svi posetioci mogli da se upoznaju sa helikopterom, kao i da upoznaju komande helikoptera "robinson 44" i "robinson 46".

"U posetu nam je došao i policijski helikopter ‘bel 206'. Svi su različitih namena, a najveću imaju u komercijalnom letenju", objasnila je Krneta.

Zadovoljna je, kaže, velikom zainteresovanošću za manifestaciju, posebno što je najviše posećuju ljudi sa malom decom, mladenci, a da su za njihove usluge zainteresovani i prilikom prosidbi, proslavi rođendana, kao i "adrenalinski zavisnici".

Predstavnica Turističke organizacije Srbije Olgica Miljković smatra da događaji ovog tipa pomažu u promociji turizma u Srbiji i dodaje da su sa "Balkans helikoptersom" već dve turističke kampanje organizovali.

Prošle godine je to bila kampanja "Vidi Srbiju - savršen odmor ti je nadohvat ruke", kazala je Miljkovićeva, a ove godine je organizovana kampanja "Vidi Srbiju - koje momente ćeš pamtiti ovog leta leta".

Najavila je da će se turistička organizacija Srbije potruditi da pomogne kompaniji "Balkan helikopters" da dobije još jedno poletelište kod Ušća.