Obeleženo Vavedenje Presvete Bogorodice u Glavincima kod Jagodine

|   Zanimljivosti
U selu Glavinci, ovaj praznik se obeležava na specifičan način, prolaženjem dece i meštana kroz rupu, što je prema predanju, dobro za zdravlje dece
Foto: TV Kopernikus

 

Meštani sela Glavinci na jedinstven način svake godine obeležavaju Vavedenje Presvete Bogorodice. Tako je bilo i ove godine. Ovaj praznik, poznat je i kao dečija slava i vezan je za obeležavanje jednog predanja starog više od dva veka.

Naime, prema narodnim verovanjima, u ovom selu je vladao masovan pomor dece. Mnogi kažu da se nije znalo koliko će sahrana biti narednog dana. Narod je tada shvatio da samo deca koja borave često na tom igralištu, koja se prljaju i prolaze kroz rupu na tom mestu, ne oboljevaju od teških bolesti. To im je ulilo veru da je to mesto spasonosno, tako da se svakog 4. decembra, upravo na tom mestu, okupi veliki broj dece i meštana, koji sa radošću taj praznik obeležavaju na specifičan način:

-Ovo je dan kom se svi radujemo i u kom učestvuju svi meštani sela Glavinci. Narod zna za običaj, prepoznao je njegov značaj i proslavlja Vavedenje Presvete Bogorodice kao seosku slavu. Tu tradiciju čuva do dana današnjeg –rekao je Slobodan Petrović, ovogodišnji kolačar.

Procedura je takva da starija gospođa uvek čeka na ulazu u rupu i dok deca prolaze, ona ih namerno zaprlja garavim drvcetom. Deca, ali i ostali meštani, s radošću su obavili ovaj tradicionalni čin, a posle toga svi su mogli da se posluže na istom tom mestu. Odmah po završetku obreda, svi meštani su se zaputili u dečiju crkvu, u kojoj je tradicionalno održana liturgija posvećena deci, a koju je služio sveštenik Slavko Kandić.

Dušan Miletić