Objavljen tender za prodaju PKB, početna cena 104,5 miliona evra

|   Info
Ministarstvo privrede objavilo je danas tender za prodaju imovine Poljoprivrednog kombinata Beograd (PKB) po početnoj ceni od 104,5 miliona evra. Rok za dostavljanje ponuda je 10. septembar.
Foto: YouTube printscreen

Izvor: Beta

Cena za otkup podajne dokumentacije je 1,5 miliona evra, a uslov za učešće na tenderu je uplata depozita od oko 22,6 miliona evra.

Pravo učešča na tenderu imaju pravna lica koja se kao pretežnom delatnošću bave poljoprivredom ili/i trgovinom poljoprivrednih proizvoda.

Drugi uslov tendera je da ponudu dostavi pravno lice koje je u prethodnoj godini samostalno ili na konsolidovanom nivou ostvarilo prihod od 400 miliona evra.

Takođe, kao učesnik tendera može biti i konzorcijum, koji ima najmanje 51 odsto učešća i da ispunjava kvalifikacione uslove.

Na prodaju je ponuđena ne samo imovina PKB-a već i zavisnih društava -  Ekolaba, Instituta PKB Agroekonomik i Veterinarske stanice PKB.

Investitorima je ponuđeno 16.785 hektara zemljišta u opštinama Palilula, Surčin i Zrenjanin, ali bez useva, plodova, odnosno drugih prinosa, zatim građevinski objekti koji se koriste u poslovne svrhe, oprema, zalihe rezervnih delova i stado.

Na prodaju su ponuđene i dve parcele gradskog građevinskog zemljišta u Borči od 1,8 hektara i 1,2 hektara, po početnoj minimalnoj ceni od 939.113 evra, odnosno 284.000 evra.

Procenjena vredost zemljišta, gradevinskih objekata i opreme je 208,5 miliona evra, udela od 29 odsto kapitala Ekolaba u vlasništvu Akcionarskog fonda 214.700 evra, a 45,77 odsto Instituta PKB Agroekonomik 431.300 evra.

Procenjena vrednost stada je 17,3 miliona evra, ali taj iznos nije ušao u početnu cenu. Cena stada biće utvrđena prema propisu neposredno pre uvođenja kupca u posed i iznosiće 100 odsto procenjene vrednosti stada na dan popisa.

Početna cena na javnom nadmetanju je polovina procenjene vrednosti zemljišta i kapitača Republičke Srbije i Akcionarskog fonda u Ekolabu, Agroekonomiji i Institutu PKB.

Po podacima Samostalnog sindikata PKB-a, imovinu preduzeća čini oko 17.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, oko 70 kilometara kanalske mreže za navodnjavanje, oko 17.000 grla stoke, i druga nepokretna imovina i mehanizacija.

PKB ima oko 1.700 radnika kojima su, kako tvde u sindikatu, obećane otpremnine od 450 evra po godini staža.

PKB je nedavno oglasio prodaju nepokretnosti i građevinskog zemljišta u Kovilovu ukupne površine 3,6 hektara po početnoj minimalnoj ceni od 1,5 miliona evra.Na prodaju su ponuđene i dve parcele gradskog građevinskog zemljišta u Borči od 1,8 hektara i 1,2 hektara, po početnoj minimalnoj ceni od 939.113 evra, odnosno 284.000 evra.

Ministarstvo privrede je prošle godine objavilo javni poziv za prikupljanje pisama investitora zainteresovanih za učešće u postupku privatizaciju PKB-a i četiri zavisna preduzeća - Poljoprivredna avijacija PKB, EKO - LAB, PKB Agroekonomik i Veterinarska stanica PKB.

Za PKB tada su bili zainteresovani Industrija mesa "Matijević" i MK Komerc, kao i Al Dahra iz UAE, dok imena kompanija iz Velike Britanije, Singapura i Kine nisu saopštena, ali nije bilo obavezujućih ponuda.

U sindikatu su rekli da su poslednjih meseci PKB obilazili predstavnici arapskih i kineskih firmi.

 

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar