"Objekat 2" za borbu protiv sajber ratovanja pušten u probni rad

|   Info
Objekat 2 u Državnom data centru u Kragujevcu danas je pušten u probni rad i u njemu će se skladištiti i čuvati podaci Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva odbrane, Vojske Srbije i Bezbednosno-informativne agencije.
Foto: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

 

Izvor: FoNet

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da novi objekat predstavlja "novi stepen bezbednosti" Srbije i "posebnu infrastrukturu" za borbu protiv sajber ratovanja.

Brnabić je istakla da je rat u Ukrajini pokazao koliko je važno da država bude osposobljena za borbu protiv sajber napada.

Učinili smo još jedan važan korak ka dodatnoj bezbednosti građana i naše države, rekla je premijerka i dodala da će domaći kapaciteti, znanje, iskustvo i eksperti učiniti Srbiju bezbednijom od sajber napada.

To će dodatno unaprediti kredibilitet i konkurentnost naše zemlje, privrede i ekonomije, naglasila je Brnabić.

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović rekao je da je zajedničkim radom najboljih stručnjaka službi bezbednosti izgrađen još jedan centar po najvišim bezbednosnim i tehničkim standardima koji ispunjava najzahtevnije kriterijume pouzdanosti.

Ovakav data centar ne postoji u regionu, rekao je Jovanović.

Kompleks Državnog Data centra u Kragujevcu podignut je na površini od četiri hekara sa dva objekta ukupne površine 14.000 kvadratnih metara.

Foto: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević