Obradović: Na republičkom nivou nedostaje bar hiljadu inspektora

|   Info
Nisam u potpunosti zadovoljna tempom realizacije plana za reformu inspekcija, izjavila je za portal Biznis.rs ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović i ocenila da inspektora mora biti više, jer ih samo na republičkom nivou nedostaje bar hiljadu.
Foto: televizija Kopernikus

 

Izvor: FoNet, Biznis.rs

Ona podseća da Srbija ima oko 4.200 inspektora raspoređenih u dva nivoa. Republički nivo koji broji nešto manje od 2.000 inspektora, raspoređenih u čak 46 republičkih inspekcija i oko 2.200 inspektora na lokalnom, odnosno gradskom i opštinskom nivou.

"Srazmerno strukturi privrede i očekivanjima koje smo postavili pred inspekcije na republičkom niovou, projektovane potrebe su oko 3.200, dok je kod gradova i opština situacija dosta različita", objasnila je Obradović.

Sigurno je da i na tom nivou nedostaje priličan broj inspektora, dodala je ona i ocenila da su inspektori tokom pandemije, pored lekara, "prva linija u sistemu obezbeđenja normalnog funkcionisanja društva u celini".

Posmatrajući objektivno, istakla je Obradović, Srbija je upravo zbog efikasnog sistema primene propisanih mera bila pošteđena totalnog zatvaranja kakvo smo viđali u zemljama EU.

Prema njenom objašnjenju, na taj način omogućen je maksimalan moguć poslovni ambijent i izbalansiran društveni život.

Na žalost, iz razloga upravo preopterećenosti inspekcijskog sistema, na određeni rok, pomerene su neke aktivnosti predviđene planom reforme, predočila je Obradović.

Ona zato razmišlja o mogućnostima da se "revidira postojeći ili čak donese novi akcioni plan za reformu inspekcija“.