Odgovor Brisela Londonu: "To neće proći..."

|   Info
Šef Evropskog saveta Donald Tusk rekao je da predlog za ekonomsku saradnju koji je iznela britanska premijerka Tereza Mej “neće proći“.

Izvor: B92, Tanjug

On je istakao da postoji opasnost da taj plan uzdrma jedinstveno tržište Evropske unije, iz koje Velika Britanija treba zvanično da izađe tokom 2019.

Na neformalnom sastanku predstavnika preostalih 27 država članica EU u Salcburgu Tusk je istakao da ima nekoh pozitivnih elemenata u planu koji je iznela Mejova.

”Ipak, taj plan stavlja naše jedinstveno tržište u rizik i to ne može da bude prihvaćeno”, naveo je Tusk.

Ranije je Mejova izrazila uverenje da će njena zemlja sa EU, uz dobru volju i odlučnost, moći da postigne dogovor o Bregzitu koji odgovara obema stranama, a istovremeno je poručila da njena vlada nikada neće prihvatiti ideju o ponovnom referendumu.

"Britanski narod je glasao za izlazak iz Evropske unije i mi ćemo izaći 29. marta 2019.", naglasila je britanska premijerka u obraćanju na početku neformalnog samita lidera EU u Salcburgu, prenosi Rojters.

Ona je napomenula da je za uspešan završetak pregovora sa EU o izlasku Britanije potrebno "da EU promeni svoj stav, kao što je to učinila Britanija".

Predlog svoje zemlje o budućem carinskom i trgovinskom aranžmanu sa Unijom opisala je kao ispravan jer, kako je navela, omogućava nesmetanu trgovinu.

"To je jedini verodostojan plan o kome se može pregovarati, koji ne podrazumeva tvrdu granicu u Severnoj Irskoj, a poštuje ishod glasanja britanskog naroda", rekla je ona.

Mej je u vezi sa Severnom Irskom pozdravila činjenicu da pregovarač EU Mišel Barnije prepoznaje potrebu da se pronađe novo rešenje, jer je, kako je navela, prvobitni predlog Evropske komisije za Britaniju bio neprihvatljiv.

Ona je Barnijeovu spremnost da poboljša predlog EU o granici sa Severnom irskom ocenila kao pozitivan, ali je rekla da i dalje vidi poteškoće u vezi s pozivima Unije na kontrolu trgovine između te pokrajine i ostatka Ujedinjenog Kraljevstva.

Prema njenim rečima, Britanija je uvek priznavala da postoje jedinstvene okolnosti koje se primenjuju na Severnu Irsku, na primer u vezi s kontrolama za neke poljoprivredne proizvode.

"Međutim, ne možemo da prihvatimo da Severna Irska bude zapravo odsečena od carinske teritorije Ujedinjenog Kraljevstva", poručila je Mej, dodajući da bi kontrole, kakve god da su, značile osporavanje britanskog ustavnog i ekonomskom integriteta.

Upozorivši da neki istaknuti članovi britanske Laburističke stranke, poput gradonačelnika Londona, podržavaju ideju o ponovnom referendumu o izlasku zemlje iz EU i odlaganju datuma istupanja iz tog bloka, Mej je poručila da njena vlada nikada neće prihvatiti još jedan referendum.

Ona je pozvala laburustičko rukovstvo da isključi mogućnost novog referenduma i prestane s pokušajima da osujeti proces Bregzita.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar