Odnosi Srbije i Belorusije bez otvorenih pitanja

|   Info
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas u Minsku sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom i premijerom Sergejom Rumasom i zahvalila Belorusiji na podršci u rešavanju pitanja Kosova i Metohije.
Foto: Fonet

 

Izvor: Fonet

U razgovoru sa Rumasom, Ana Brnabić je rekla da je podrška još važnija u trenutku kada se vodi komplikovan dijalog Beograda i Prištine, čije je rešavanje u interesu Srbije, a u kome se Srbija suočava sa ogromnim izazovima.

Ona je dodala da će Belorusija u Srbiji uvek imati odanog prijatelja i pozvala beloruskog premijera da poseti Srbiju, saopšteno je iz Vlade Srbije. Premijeri dve zemlje zaključili su da se ekonomska saradnja, čija je trgovinska razmena ispod 100 miliona evra, može dodatno unaprediti.

U razgovoru je bilo reči o saradnji u oblastima energetike, poljoprivrede, građevinarstva i autoindustrije, a Rumas je predložio da se organizuje poslovni forum dve zemlje u cilju daljeg jačanja privredne saradnje. Ana Brnabić i Rumas posebno su izrazili želju za saradnjom u IT sektoru.

„Srbija je za Belorusiju ključna zemlja na Balkanu i daćemo sve od sebe da tu saradnju dodatno razvijemo“, kazao je Rumas, piše u saopštenju. Na sastanku sa Lukašenkom zaključeno je da su odnosi Srbije i Belorusije prijateljski i bez otvorenih pitanja.

Predsednica Vlade uručila je Lukašenku pismo predsednika Srbije Aleksandra Vučića u kome zahvaljuje na prijateljskom odnosu Belorusije prema Srbiji, kao i na poštovanju i razumevanju u rešavanju kosovskog pitanja. „Neprocenjiva je pomoć Belorusije u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije“, navodi se u pismu Vučića, koji je ponovio poziv Lukašenku da poseti Srbiju.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar