Održan 5. polumaraton u Jagodini: Učestvovalo 1800 takmičara iz celog sveta

|   Info
Održane su i trke na dva, tri, pet i deset kilometara, a trčali su i predškolci i penzioneri. Organizator je Jagodinski sportski savez, a pokrovitelj je grad Jagodina
Foto: TV Kopernikus

 

Jagodinski polumaraton, peti po redu, održan je protekle nedelje 14. aprila, u centru grada na Belici.

Učestvovalo je 1800 takmičara iz Srbije, ali i iz oko 10 zemalja iz inostranstva. Događaj je privukao veliki broj posetilaca, koji su stajali sa strane i bodrili takmičare, a prisustvovao je i predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma, kome je tom prilikom od strane Gorana Čegara, koji je bio tu ispred Atletskog saveza Srbije, uručeno i priznanje za doprinos razvoju sporta i podršku jagodinskom maratonu.

-Želim da kažem da je Jagodina grad sporta i siguran sam da na osnovu broja stanovnika imamo najviše sportskih terena od svih gradova u Srbiji. Ne samo da imamo sportske terene, već imamo i sportske klubove koje finansiramo. Zato i rezultati ne izostaju. Što se tiče današnjeg polumaratona, obično se kaže „Puno sreće!“. Ali, u maratonu ne postoji sreća, nego pobeđuje onaj ko ima kondiciju –rekao je Marković.

U trci na 21 kilometar, najdužoj na ovogodišnjem sportskom događaju, u muškoj i ženskoj konkurenciji najbrži su bili Vjačeslav Sokolov, koji je rodom iz Rusije, a živi u Novom Sadu i Slađana Stamenković iz Banatskog Brestovca kod Pančeva.

-Trka je bila veoma interesantna za sve nas. Otkucaji srca tokom trke su bili pod kontrolom. Mislio sam da će biti mnogo toplije, a i vetar je bio dobar tokom trke. Sve je bilo savršeno. Duž cele staze bilo je dovoljno okrepe za trkače, poput vode i voća. Kroz ova četiri kruga upoznao sam i grad Jagodinu, koji je lep grad. Ljudi su nasmejani i čestitke na odličnoj organizaciji –rekao je Sokolov, koji je postavio novi rekord istrčavši polumaraton za sat vremena, 12 minuta i tri sekunde.

-Sve što jednom trkaču treba na trci je ispoštovano i pozvala bih sve trkače da sledeće godine dođu i da uživaju u Jagodini. Verujem da će se ovaj trend ovako dobre organizacije nastaviti. Prilično je toplo bilo za trčanje, tako da je danas trebalo zaslužiti medalju. Čestitam svima koji su završili svoje trke –rekla je Stamenković, inače atletičarka „Crvene zvezde“.

Kada je u pitanju trka na 10 kilometara, prvi do cilja stigli su Stefan Tovilović iz Užica u muškoj i Bojana Pavlović iz Beograda u ženskoj konkurenciji. U trci na pet kilometara, najbrži su bili Marko Nikolić iz Aleksinca i Branka Bojanić iz Beograda. Ove godine, održane su i trke na dva i tri kilometra, koje su takođe privukle veliki broj učesnika, među kojima je najviše bilo osnovaca i srednjoškolaca. Kada je u pitanju trka na dva kilometra, prva mesta osvojili su Danilo Mirković i Đina Jovanović, dok su u trci na tri kilometra najbrži bili Dušan Filić i Miona Milutinović.

Na petom jagodinskom polumaratonu, učestvovao je i veliki broj predškolaca i penzionera. Najstariji trkač na ovogodišnjoj sportskoj manifestaiji bio je Vlada Stevanović iz okoline  Leskovca, koji je u martu napunio 90 godina i jedan je od najstarijih trkača na svetu. On je u Jagodini istrčao 10 kilometara, a kada smo ga pitali kako održava kondiciju, njegov odgovor je bio sledeći:

-Jedem sve što se jede i pijem sve što se pije. To je sve –rekao je Vlada.

Treba spomenuti i da su ove godine učestvovale i cele porodice, ali i osobe sa invaliditetom, kojih je bilo nekoliko, a koji su učestvovali zahvaljujući svojim pratiocima.

Organizator petog jagodinskog polumaratona je Jagodinski sportski savez, a pokrovitelj je Skupština grada Jagodine.

D.M.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar