Održan 55. Međunarodni poljoprivredni sajam u Svilajncu

|   Info
U izložbi goveda učestvovalo više od 90 grla, a apsolutna šampionka Sajma je krava Venera vlasnika Dragana Todorovića iz Dublja. Svojim proizvodima, predstavilo se više od 150 poljoprivrednih proizvođača, a posećenost je bila velika kao i svake godine
Krava Venera, vlasnika Dragana Todorovića, apsolutna je šampionka ovogodišnjeg Poljoprivrednog sajma u Svilajncu: Foto TV Kopernikus

 

Međunarodni poljoprivredni sajam, 55. po redu, održan je proteklog utorka na prostoru Poljoprivredno-veterinarske škole u Svilajncu. Ovogodišnji program činila je izložba više od 90 goveda simentalske rase, kao i izložba poljoprivrednih proizvoda. Apsolutna šampionka Sajma je krava Venera vlasnika Dragana Todorovića iz Dublja.

Predsednik opštine Svilajnac, Predrag Milanović, istakao je značaj organizovanja Sajma, kao i da ova opština svake godine ulaže značajna sredstva u poljoprivredu:

-Ne bi mi imali ovako dobre krave da ne radimo u kontinuitetu i to se tako radi više desetina godina. Ovo rukovodstvo je ove godine realizovalo beskamatne kredite za poljoprivredna gazdinstva, besplatno osemenjavanje za sva umatičena grla i besplatno matičenje stoke. Poljoprivrednici ne plaćaju tu uslugu, nego se to obavlja u okviru matične službe u opštini. Ulažu se ogromna sredstva u poljoprivrednu infrastrukturu, kao što su atarski putevi. Ono što je jako bitna stvar je to da bi imali dobru poljoprivredu, ne smete da zavisite od vremenskih prilika. Opština Svilajnac završava projektno-tehničku dokumentaciju i očekuje da u naredne dve godine izgradi sisteme za navodnjavanje na 3000 hektara. Na taj način, pomažemo direktno poljoprivrednicima, kako bi što manje zavisili od vremenskih uslova –rekao je Milanović.

Manifestaciju je otvorio predsednik SO Svilajnac Vladan Rajković, koji je istakao da je na izložbi goveda ocenjivano oko 90 grla, u kategoriji junica, prvotelki i krava. Izložba goveda bila je centralni deo Sajma. Apsolutna šampionka je krava Venera, čiji je vlasnik Dragan Todorović iz Dublja. Pehar mu je uručio predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović, a vlasniku je pripala i novčana nagrada od 50 hiljada dinara:

-Mnogo mi znači. Ovo mi je satisfakcija i motivacija da nastavim ovako dalje da radim i da lepo uzgajam krave. Dosta je naporno, ali ja taj posao volim, radim ga od detinjstva i ne žalim se –rekao je Todorović, koji u štali provodi do osam sati dnevno, a koji ima 30 grla, od kojih je 15 krava.

Nagrađena su i najbolja pčelarska udruženja. Pored goveda, na Sajmu se moglo naći sve što je potrebno jednom poljoprivrednom proizvođaču: od mehanizacije, pa sve do hrane za stoku, a tu je bila i izložba ovaca. Takođe, sastavni deo Sajma svake godine su izlagači ručno izrađenih predmeta, ali i medarska udruženja iz svih krajeva Srbije. Sastavni deo ovogodišnjeg Sajma bio je i nastup Kulturno-umetničkog društva „Sinđelić“ iz Svilajnca, a među posetiocima bilo je meštana svih starosnih generacija: od najmlađih do onih nešto starijih.

Svake godine učestvuje sve više izlagača, a oni najbolji dobijaju i vredne nagrade. Za svako izloženo grlo odobrena su sredstva od 5000 dinara. Pratilje dobijaju 20 hiljada dinara, krave šampionke po 40 hiljada dinara, dok apsolutna šampionka Sajma dobija nagradu od 50 hiljada dinara. Od 2008. godine, termin održavanja Sajma u Svilajncu ubeležen je u međunarodni kalendar izložbi stoke koji objavljuje Međunarodno udruženje stočara.

Dušan Miletić
 

Komentari i odgovori

×

Ime je obavezno!

Enter valid name

Važeća email adresa je obavezna!

Enter valid email address

Komentar je obavezan!

* Ova polja su obavezna.

Objavite prvi komentar.