Održan 8. "Etno fest" u Paraćinu

|   Info
Sajam organizovan u okviru „Krstovdanskih svečanosti“, koje se organizuju povodom Dana opštine Paraćin. „Etno fest“ privukao veliki broj izlagača i posetilaca
Šarenilo privuklo brojne posetioce: Foto Fejsbuk stranice Turističke organizacije opštine Paraćin

 

Osmi po redu „Etno fest“ održan je protekle subote u Paraćinu. Ova izložba proizvoda domaće radinosti održava se u okviru „Krstovdanskih svečanosti“, koje se organizuju povodom Dana opštine Paraćin, koji će biti obeležen 27. septembra.

Direktor Turističke organizacije opštine Paraćin, Aljoša Gligorijević, istakao je značaj održavanja „Etno sajma“, kako za izlagače, tako i za samu opštinu:

-Ovo je jedna zanimljiva manifestacija koja iz godine u godinu privlači sve veći broj izlagača, ali i posetilaca: kako samih paraćinaca, tako i gostiju iz Ćuprije, Jagodine, Despotovca, Svilajnca i ostalih gradova. Značajna je pre svega malim proizvođačima koji se bave proizvodnjom meda, domaće rakije, vina i drugih rukotvorina i pruža im priliku da se predstave, prikažu svoje umeće, proizvode i da nešto od toga prodaju. U organizaciji Krstovdanskih svečanosti, pored lokalne samouprave, učestvovalo je i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, koje je ove godine doniralo milion dinara. Bez njihovih sredstava, ovu divnu manifestaciju ne bi bilo moguće organizovati –rekao je Gligorijević.

Ovogodišnji „Etno fest“ privukao je na desetine izlagača predmeta domaće radinosti iz skoro svih krajeva Srbije. Na bogatim i šarenim štandovima, bilo je svega: narodski rečeno, od igle do lokomotive. Bilo je domaćeg meda i rakije, melema i čajeva protiv raznih bolesti, ručno štrikanih stolnjaka, kecelja, pa i suncobrana. Značajno mesto na svakom sajmu domaće radinosti, pa i na ovom zauzimaju različiti dekorativni predmeti: od kamena i drveta, u svim bojama i sa različitim motivima. Mogli su se naći i magneti, nakit, ikone, ručno rađene torbe i kape, kao i pletene igračke koje su bile posebno interesantne najmlađim posetiocima, tako da je svaki posetilac mogao da nađe nešto za sebe, što će sa „Etno festa“ kući poneti kao uspomenu. Neki su kupovali, neki samo razgledali, ali sigurno je to da su proizvodi privukli veliku pažnju.

U subotu 22. septembra u 12 časova, biće održan Dečiji karneval, gde se očekuje prisustvo više od 600 mališana iz cele Srbije. Za njih su pripremljeni zanimljivi sadržaji, ali i pokloni. Istog dana, sa početkom u 20 časova, na trgu u centru Paraćina, biće održan koncert pop pevačice Aleksandre Radović.

Dušan Miletić
 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar