Održan drugi po redu naučni simpozijum "Filozofija medija: Mediji i konflikti"

|   Info
Tokom dvodnevnog simpozijuma, u Jagodini i Beogradu, o medijima i njihovoj ulozi u konfliktnim vremenima, govorilo 37 predavača, a organizatori su priredili i kulturno-umetnički prateći program
Foto: TV Kopernikus

 

Druga po redu interdisciplinarna međunarodna naučna konferencija „Filozofija medija: Mediji i konflikti“ održana je protekle sedmice: 13. septembra na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini i dan kasnije u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka u Beogradu.

Već više od jednog veka, istraživači i stručna javnost postavljaju pitanja uticaja medija na društvo. Društvene promene, borbe za ljudska prava i intenziviranje ratnih sukoba obeležili su prethodni period kao doba konflikata. U celoj toj priči, mediji nisu ostali po strani, već su i učestvovali u tome, pa su te konflikte učinili vidljivijim prenošenjem informacija:

-Mediji kao nosioci događaja oko nas imaju važnu ulogu u praćenju konflikata, čak i u njihovoj proizvodnji. Konkretan pristup temi je nešto što je deo naše svakodnevnice i neophodno je uspostaviti kritički odnos prema jednoj takvoj situaciji i sagledati kako je moguće da mediji preuzmu na sebe jednu mirotvornu ulogu. Trebalo bi da budu u subjektu kreiranja mirnijeg ambijenta i da preuzmu na sebe deo upravljanja konfliktima. Do te druge strane može se doći putem obrazovanja za medije –rekla je prof. dr Divna Vuksanović, sa Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, jedna od učesnica ovog naučnog skupa.

Tokom konferencije razmatralo se o ulozi medija u razrešavanju konflikata, etici u izveštavanju kada su konflikti u pitanju, modelima prikazavanja konflikata i brojnim drugim pitanjima koja se tiču medija i konflikata.

Na dvodnevnom skupu učestvovalo je 37 govornika iz oblasti prosvete i medija među kojima su bili Marko M. Đorđević, Marina Ašković, Elžbjeta Benkovska, Biljana Đorović, Jelena Jocić, Radostina Nejkova, Danijela Pantić Colić, Dragan Ćalović i brojni drugi.

Ovaj naučni simpozijum činile su i prateće aktivnosti. Prvog dana, u različitim terminima, na Fakultetu pedagoških nauka otvorena je izložba slika prof. dr Vladislava Šćepanovića, dok je u vinariji „Piano“ u toku dana otvorena izložba grupe slikara „C-4“ iz Beograda. Istog popodneva, nastupili su i poznati beogradski di-džejevi  Nebojša Atanacković Jazzmate i Milić Bugarčić Spacewalker, tvorci kultne radijske etikete „Balanso“.

Dušan Miletić
 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar