Održan treći Hack#teen povodom međunarodnog Dana devojaka u IКT-u

|   Infotehno
AFA all for all, zajednica koja je posvećena osnaživanju žena kroz inovacije i tehnologije, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Telenor Fondacija i kompanija Huawei su 22.4. u Muzeju Jugoslavije organizovali hakaton Hack#teen za devojčice uzrasta od 11-14 godina.
Foto: Hackteen promo

 

Na takmičenju je učestvovalo više od 50 učenica osnovnih škola iz cele Srbije, preneo je Nord Communications.

Kao i prethodnih godina devojčice su dobile zadatak da kreiraju rešenje koje će na interesantan i efikasan način promovisati znanje, podstaći veću zainteresovanost za učenje i obrazovanje učiniti kvalitetnijim i uzbudljivijim.

Devojčicama su se pre početka takmičenje predstavile  Irena Stolić, studentkinja ETF-a i dobitnica nagrade The most innovative Youth of the year na Innovation Week-u 2019. godine, sa svojim izumom robota koji plete narukvice prijateljstva i Anđela i Leonora Ristić, srednjoškolke iz Vranja, vicešampionke Međunarodnog takmičenja iz robotike u Кini.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije, Tatjana Matić poručila je povodom međunarodnog Dana devojaka u informaciono komunikacionim tehnologijama da je veće uključivanje devojčica i devojaka u tehnološke oblasti neophodno za suzbijanje digitalnog rodnog jaza, ali i za ekonomski rast u digitalnoj budućnosti.

Devojčice su uz pomoć mentorki iz kompanija IBM, Madheadgames, Fishing Booker, КPMG, Microsoft, Marketing and Employer Branding Consultant, NCR, Levi9, Telenor, SAGA, kreirale tehnološka rešenja koja na interesantan i efikasan način promovišu znanje.

Djordje Popović izvršni direktor korporativnih poslova u Telenoru je povodom Hach#teen rekao da je ta kompanija posvećena razvoju digitalnih talenata koje traže i edukuju bez obzira kog su pola.

Jovana Tadić PR Manager komanije Huawei je istakla da su devojčice  podjednako talentovane za IT, ali ih je tradicionalno mnogo manje u ovoj industriji. „Statistika pokazuje da danas svega 20 odsto zaposlenih u IT sektoru čine žene. Taj jaz počinje još od obrazovanja i Huawei je posvećen tome da ovu neslavnu statistiku promeni.

Osnivačica i programska direktorka AFA, Žaklina Kušić je izjavila: “Posebno nam je drago što je osim timova iz Beograda, 80% devojčila bilo iz gradova iz cele Srbije- iz Ljubovije, Venčana, Jaše Tomića, Kruševca, Smedereva, Jošaničke Banje, Lazarevca. Drago nam je što ovo takmičenje pruža jednake šanse svim devojčicama da zakorače u STEAM oblasti, a upravo su pomenute devojčice iz drugih gradova često te koje nemaju puno prilika za učešće na ovakvim takmičenjima.

Prvo mesto na ovogodišnjem takmičenju je osvojio tim „Girls Code“ iz osnovne škole Petar Vragolić iz Ljubovije
Drugo mesto: „Girls for 21th century“, O.Š. Dragomir Marković iz Kruševca
Treće mesto: „Veljine pčelice“, O.Š. Velja Gerasimović iz Venčana

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar