Održana izložba Jelisavete Marković u Jagodini

|   Info
„Ovo radim zato što volim i zato što me ispunjava“ rekla je Jelisaveta Marković proteklog četvrtka tokom izložbe svojih likovnih dela, koja su privukla veliku pažnju publike
Snežana Bihler, Sonja Perić i Jelisaveta Marković (s leva na desno) tokom izložbe Foto: TV Kopernikus

Jelisaveta Marković, likovna umetnica iz Oparića, održala je svoju petu samostalnu izložbu proteklog četvrtka u Književnom klubu „Đura Jakšić“ u Jagodini.

Publici su predstavljene 23 slike rađene različitim tehnikama. Iako po vokaciji pravnik, Jelisaveta ne krije da joj je slikarstvo velika ljubav koju joj je preneo čuveni Janko Brašić, pored koga je i živela:

-Slikanjem sam počela da se bavim još 1985. godine. Prvo sam radila portrete i grafike. Rodom sam iz Oparića, a to je kolevka naivnog slikarstva. Tako sam pod uticajem Janka Brašića počela da slikam, a ovde je izložena i moja prva slika „Krš“ iz 1985. godine. To platno mi je lično poklonio Janko Brašić. Slikam i stvaram zato što to volim, to me ispunjava i to me čini srećnom. Mnogo slika sam poklonila, a nas slikare ispunjava kada poklonimo nekome to što radimo –rekla je Marković između ostalog.

Jelisaveta je članica Udruženja samoukih likovnih umetnika Srbije koje ove godine slavi 25 godina uspešnog rada i postojanja. Predsednik Udruženja, Životin Nikolić, kaže da je u planu objavljivanje monografije povodom četvrt veka od osnivanja USLUS-a:

-O našem Udruženju i našim slikarima vrlo kvalitetno pišu najbolji istoričari i likovni kritičari u Srbiji kao što su prof. dr Stanislav Živković, Đorđe Kadijević, Nina Krstić, Sreto Bošnjak i drugi. Članovi USLUS-a do sada su dobili devet zlatnih znački što govori da je Kulturno-prosvetna zajednica Srbije imala dobru procenu u pogledu kvaliteta predloženih kandidata –rekao je između ostalog Nikolić.

Jelisaveta se svojim radom predstavila na brojnim likovnim kolonijama i izložbama. Dobitnik je i nekoliko prestižnih priznanja, a njena peta samostalna izložba privukla je veliku pažnju pomoravskih ljubitelja likovne umetnosti. Izložbu je svojim govorom otvorila Sonja Perić, kustos Zavičajnog muzeja u Jagodini.

Dušan Miletić

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar