Održana radionica za Rome u Ćupriji

|   Info
Pripadnici romske populacije imali prilike da slušaju predavanje o reproduktivnom zdravlju, ali i da učestvuju u radionici „Živa biblioteka“ gde su slušali iskustva drugih Roma o suočavanju sa stereotipima, predrasudama i poteškoćama u zapošljavanju
Foto: TV Kopernikus

Radionica pod nazivom „Da, mi to možemo“ Udruženja „Romi sa Morave“ održana je proteklog petka u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ u Ćupriji. 

Projekat „Da, mi to možemo“ sprovodi se na nivou Ćuprije i celog Pomoravskog okruga pod pokroviteljstvom ove opštine. Cilj projekta je osnaživanje romske populacije po pitanju rešavanja problema koji se tiču zdravstva i nezaposlenosti, ali i borbe sa stereotipima i diskriminacijom sa kojima se romska zajednica svakodnevno susreće. Prema rečima stručnog konsultanta Udruženja „Romi sa Morave“, Aleksandra Nedeljkovića, ovaj projekat je značajan sa više aspekata:

-Ove aktivnosti će za romsku zajednicu pre svega značiti u toj meri da shvate da nisu sami. Udruženje postoji pre svega da bi njima pomoglo u nekim krucijalnim problemima i njihovom rešavanju. Ono što će oni dobiti od svega ovoga jeste mogućnost da razgovaraju sa lokalnom samoupravom, da razgovaraju sa drugim lokalnim institucijama poput Centra za socijalni rad, Nacionalne službe za zapošljavanje i poput nekih obrazovnih institucija. Na taj način, oni će moći da dobiju povratnu informaciju na koji način oni mogu da se obrazuju, kako mogu da se zaposle i kako da sebe i svoje ukućane odbrane od diskriminacije, stereotipa i predrasuda koje nažalost vladaju u našem društvu. Svako treba da ima jednaku šansu, a kada romska zajednica to dobije, mislim da ćemo rešiti sve naše probleme –rekao je Nedeljković.

Tokom radionice, pripadnici romske zajednice imali su prilike da čuju predavanje o reproduktivnom zdravlju, ali i o tome kako mogu da se obrazuju i zaposle. Takođe,  učestvovali su i u radionici „Živa biblioteka“ gde je nekoliko Roma govorilo o svom životu, poteškoćama sa kojima su se susretali pri zapošljavanju i o tome kako su ih uspešno pevazišli. Prema rečima Nedeljkovića, u planu je da se projekat sprovodi ne samo u Pomoravskom okrugu, već i na nivou cele Srbije.

Dušan Miletić
 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar