Održana tribina o Svetozaru Markoviću u Jagodini

|   Info
Predavanje držali istoričari Ninoslav Stanojlović i Dejan Tanić. Tribinu organizovalo Udruženje “SOKO” u saradnji sa Narodnom bibliotekom u Jagodini
Istoričari Dejan Tanić i Ninoslav Stanojlović tokom tribine u Jagodini: Foto Narodna biblioteka "Radislav Nikčević" Jagodina

 

Tribina o političkom aktivisti, filozofu, književniku i socijalisti Svetozaru Markoviću održana je proteklog četvrtka u Narodnoj biblioteci “Radislav Nikčević” u Jagodini.

O njegovom životu i radu govorili su ugledni jagodinski istoričari Ninoslav Stanojlović i mr Dejan Tanić. Stanojlović je tom prilikom rekao da su njegove ideje bile moderne, inspirativne ali i malo protivurečne - pravo jedinstvo utopizma i realizma:

-Svetozar Marković je jedna od ličnosti naše novije istorije o kojoj se najviše pisalo. 1987. godine urađena je jedna bibliografija priloga o njemu i tada je na broju bilo 1670 bibliografskih jedinica, stručnih i naučnih radova, magistarskih teza i doktorskih disertacija koje su se ticale života i rada Svetozara Markovića. To dovoljno govori o njemu kao čoveku i misliocu, o pre svega našem sugrađaninu koji sigurno nije rođen u Jagodini, već verovatno u Zaječaru. On se u našem gradu zaista prijatno osećao, toliko da je na samrti tražio da bude sahranjen ovde, na našem groblju –rekao je Stanojlović.

Dejan Tanić takođe smatra da je Marković bio previše futuristički nastrojen u to vreme, ali da je njegov uticaj bio veliki, pogotovo kada je književnost u pitanju:

-Malo čudno zvuči, ali Svetozar Marković je teoretski prvi utemeljio realizam, a realizam je jedini pravac u srpskoj književnosti. Ne govorimo o pojedincima, već o čitavom jednom pravcu koji je bio bolji od jednog evropskog proseka. Ono što je najbolje u evropskom realizmu postojalo je tokom 19. veka dala je Srbija, a utemeljitelj toga bio je Svetozar Marković. Svakako je da su njegove političke ideje bile veoma značajne i Srbija treba da se ponosi što je u to vreme, u drugoj polovini 19. veka, kada smo još bili gotovo nepismena, agrarna zemlja, imala jednog takvog političkog mislioca –rekao je Tanić.

Posle predavanja koje je privuklo veliku pažnju javnosti, prisutni su postavljali pitanja, a iz Udruženja “SOKO” za naredni period najavljuju još tribina koje će biti posvećene srpskoj istoriji i njenim velikanima.

Dušan Miletić
 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar